måndag 17 oktober 2016

Kwh per kvm

Ett välisolerat normalhus på 1kvm kan alltså anses . Wh per kvadratmeter för värme och varmvatten. Jag är en stor vän av att mäta saker. Om vi inte känner till statusen om det vi vill förändra så blir det väldigt svårt att veta om åtgärder verkligen leder till förbättringar.


Därför har jag alltid gillat olika mått och statistik. Energiprestanda i fastigheter mäts i princip alltid i kilowattimmar per kvadratmeter och år .

Uppvärmningskostnaden är alltså den största kostnaden. Inga konstigheter med det, men man . Om du har kvadratmeter med golvvärme och stänger av golvvärmen under juni, juli och augusti sparar du 1kronor. För att beräkna hur mycket effekt som går åt för andra takhöjder kan du räkna med ett effektbehov på W per kubikmeter.


För golvvärme kan det i vissa fall vara en . Nivåerna anges från liten till stor energianvändning. Då det gäller småhus inhämtas inte uppgifter om mängden fjärrvärme eller mängden gas. Tills idag har endast av småhusen anslutit sig till.

Dvs utan någon värme i huset överhuvudtaget ligger vi på ca 10. Med värme landar vi på ca. Vi håller oss delvis borta på vinterhalvåret och har då bara runt grader i 2kvm kåken som är byggd -men ligger ändå på en årsförbrukning på 12. Elförbrukning per år, rätt hög? Det kanske mest rättvisa sättet att jämföra t. Alltså skillnaden i kostnaden för samma mängd energi från olika källor.


Undersökningen visar att det går att minska energianvändningen i handelslokaler och att det finns stora pengar att spara. För belysning, fläktar och livsmedelskylar. Solfångare genererar momentant upp till 7W värmeeffekt per kvm och från 2till 7kWh värme per kvm och år och beroende på typ av system. Solceller genererar momentant upp till 1W.


En nybyggd villa får inte sluka hur mycket energi som helst då den värms upp. Det finns regler för detta. Dessa, och många andra, står upptagna i Boverkets byggregler (BBR 18). En fråga som dyker upp då och då är vilken effekt eller hur mycket energi solceller ger per kvadratmeter (m2). Jag ramlade nästan baklänges igår när jag fick vår elräkning.


Vi har en enplansvilla (1kvm ) med direkverkande. Av detta utgör 1kWh el,.

Elanvändningen har ökat, men ägare och förvaltare av idrottsanläggningar kan. Wh elvärme, 1kWh fjärrvärme och kWh annan energi. Enligt Energimyndigheten .

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Популярные сообщения