torsdag 13 oktober 2016

Fläkt skorsten självdrag

Nu finns inte lägre någon oljepanna och därmed har självdraget försämrats. Dessa är dragna till en separat skorsten. I denna skorsten hade jag tänkt sätta in en . Badrumsfläkt till självdrag ? Köksfläkt gentemot murstock?


Ventskolan självdrag - Luftbutiken.

Frånluftsfläkt på skorsten ? Självdragssystemet bygger på att frisk uteluft tar sig in genom springor och otätheter i huset. Den förorenade rumsluften tar sig ut genom imkanalen i murstocken och eventuell frånluftskanal från kök och badrum. Bild: Bo Reinerdahl I hus med självdragssystem finns det ingen fläkt , istället . Minskar problemet med svårtänd eldsta t ex. Möjliggör ett skorstensdrag när skorstenen är utsatt för omfattande vindar. Att skapa luftväxling i källare när pannan är bortkopplad.


Naturlig ventilation eller, som det vanligare kallas, självdragsventilation är den helt dominerande metoden att ventilera bostäder i Sverige.

Jag funderar på att sätta en fläkt i tilluftskanalen och blåsa ut fukten raka vägen ut , men då vänder jag ju också på tilltänkta flödesriktningen. Man kan sätta en sådan där boll som snurrar i vinden för bättre drag i skorsten , funkar ? Något som man tyvärr ofta glömmer är att. Begrepp som man ser i dag som förstärkt självdrag (med sk hjälpfläkt) är inget annat än fläktstyrd ventilation.


Moderna energikrav kan inte . Den får extra stighjälp av skorsten i ett hus som värms upp av olje- eller vedeldning. Villan kan också förses med ett förstärkt självdrag. Då har hus- ägaren försett sitt hus med en aspirator genom att på toppen av skorstenen eller ventilationshuven ha installerat till exempel en rund ”fläktboll” som suger ut luften ur huset. Antingen är fläkten kopplad till ett ventilationsrör och skickar ut den smutsiga luften ur huset, en så kallad frånluftsfläkt, eller så har man monterat ett kolfilter som fångar upp fett och os innan luften skickas tillbaka ut i rummet. I en lägenhet med självdrag är det nästan alltid att föredra en fläkt med kolfilter, då en frånluftsfläkt . Efter samråd med styrelsen beslutades om förstärkning med hjälp av en fläkt placerad på respektive skorsten utomhus för att bland annat minimera störande ljud och omfattande ingrepp inomhus i fastigheten.


Vi startade således med att mäta upp fastighetens tiotalet skorstenar som givetvis alla har olika . Draget i skorstenen blir inte optimalt förrän skorstenen är varm. Det andra vanliga felet är att du har undertryck i huset. Därutöver minskas problem med kallras från kanalerna, vilket säkerligen uppskattas en vinter som denna. Den stoppar även kajor från att bygga bo i din skorsten.


En aspirator drivs av vinden och är därför en miljövänligt och plånboksvänlig lösning i hus med självdrag. Min fråga är om detta kan anses vara en lämplig lösning samt vilken typ av fläkt man i så fall bör använda.

En kanalfläkt är ju en attraktiv lösning men. Du bör komplettera med mekanisk frånluft genom en fläkt i ventilationspipan i skorstenen. Motorn i självdragskonstruktion är en uppvärmd skorsten. Därtill bör du nogsamt se över ventilation på kallvinden då ditt hus troligen har sådan konstruktion. Eventuellt behöver du komplettera med . Principen bygger på skillnaden mellan inne- och utetemperatur och fungerar därför väldigt olika beroende på årstid.


Husrenovering, tilläggsisolering, byte av värmesystem och byte av fönster, kan också påverka ventilation som bygger på självdrag negativt. Spiskåpan har ingen egen motor, utan. I ett hus med självdrag är det vanligast att installera en separat ventilationskanal som leds ut genom vägg eller tak. Du kan också använda befintliga . Detta förutsätter att valda fläktar ger litet motstånd i avstängt läge.


Ventilationsprinciper enkel systemskiss. Systemet kräver en noggrann injustering. Med tidsautomatiken får badrummet en extra genomvädring med fräsch luft. Det finns även utvecklade system med . Ett kallrasspjäll hindrar kalluften från att strömma utifrån och in i badrummet via fläkten.


Det är en bra funktion, men spjället kan inte användas vid en fläkt som är placerad där det är självdrag. Då behövs inte heller funktionen då luften hela tiden . Montage av takfläkt Östberg TKS 4på skorsten. Detta uppdrag gick ut på att konvertera ett självdragssystem till ett frånluftssystem med takfläkt.


Den takfläkt som passade uppdraget bäst var en Östberg TKS 4A med rektangulär anslutning. Vi platsbyggde en anslutningsstos på skorstenstoppen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Популярные сообщения