onsdag 12 oktober 2016

Fjärrvärme hur fungerar det

Här förklarar vi vad fjärrvärme är och hur fjärrvärme fungerar. Läs mer om hur du får värmen från anläggningen till ditt hem. Har du funderat på hur vattnet du duschar i på morgnarna blir varmt? Eller var värmen i elementen. En fjärrvärmecentral kan se ut på olika sätt beroende på när den installerades.


Hur stor plats tar fjärrvärmecentralen i mitt hus?

När du går över till fjärrvärme installeras en fjärrvärmecentral, som inte är större än ett badrumsskåp och därför kan hängas på väggen. Den placeras oftast i källaren – men kan även rymmas i en garderob, i grovköket eller i garaget – och ansluts till fjärrvärmenätet via två . Fjärrvärme – så funkar det. I stället för att du och dina grannar ska ha var sitt värmesystem kan ni dela på ett stort. Det är, enkelt uttryckt, idén med fjärrvärme. Varmt och skönt i huset och obegränsat med varmvatten i duschen är några av fördelarna med fjärrvärme.


Hur mycket olja man måste använda varierar från kommun till kommun, beroende på hur stort fjärrvärmeverket är, säger Hans Dahlbäck. Då testades olika varianter av fjärr-ånga med blandade resultat.

I Sverige gjordes försök i mindre skala på Sabbatsbergs sjukhus. Där började rummen värmas upp med en gemensam pannanläggning år . Genom att värma ditt hus med fjärrvärme får du en trygg och enkel uppvärmning som är skonsam för miljön. I filmen nedan får du reda på hur fjärrvärme fungerar.


Principen med fjärrvärme är en värmepanna som värmer många hem. Du kan ställa in hur varmt du vill ha i huset och sedan sköter fjärrvärmecentralens reglerutrustning resten. I fjärrvärmecentralen överförs värmen från fjärrvärmenätet så att du får.


I grunden är det ganska enkelt. Norrenergis fjärrvärmeproduktion börjar med att vatten värms upp i vårt fjärrvärmeverk i Solna Strand tills det når en temperatur mellan och 1grader, beroende på hur kallt det är ute. Härifrån pumpas det sedan vidare ut genom ett nät av välisolerade rörledningar som ligger nedgrävda i . Mer än hälften av Sveriges befolkning får sin värme från fjärrvärme.


För att gå in lite närmare på hur värmeproduktion genom fjärrvärme fungerar , så finns det först och främst ett centrum i fjärrvärmesystemet. Men vad är fjärrvärme då? Detta är vanligtvis i form av ett kraftvärmeverk eller ett värmeverk, vilka det i båda sker en energiomvandling med hjälp av förbränning.


Värmeverket värmer i princip bara upp ett . Se våra filmer om hur en fjärrvärmeväxlare fungerar och hur du sköter den på bästa sätt. Din fjärrvärmecentral – funktion och skötsel.

Den tar också upp väldigt lite plats. Så fungerar fjärrvärme i din villa. Via rör i marken leds hett vatten från kraftvärmeverket till din villa.


Rören ansluts till en liten och lätthanterlig fjärrvärmecentral hemma hos dig, som i sin tur överför värmen till element eller golvvärme samt kranar och duschar. Allt du i princip behöver göra är att ställa in hur varmt du vill ha det . Istället för att varje fastighet har sin egen värmekälla, får den som har fjärrvärme sin värme från en gemensam anläggning fjärran från fastigheten. Film om hur fjärrvärme fungerar. Det är fjärrvärmen som gör det varmt och skönt inomhus och ger varmvatten i duschen och kranen för de flesta stockholmare.


Visste du att fjärrvärme är den dominerande uppvärmningsformen i Sverige? Det beror på att det är både prisvärt och bekvämt. Fördelarna är många, inte minst för miljön.


Genom att ta vara på energi som annars skulle gå till spillo kan många få del av miljövänlig och pålitlig uppvärmning.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Популярные сообщения