torsdag 8 juni 2017

Varvtalsreglering växelströmsmotor

En växelströmsmotor måste matas med växelspänning, oftast trefas sinusformad växelspänning, men det finns även konstruktioner som matas med enfas, där en kondensator oftast används för att skapa en extra fas. Så fort man vill kunna reglera hastigheten på en växelströmsmotor behövs en frekvensomriktare. Det kan innebära stora energiförluster om vi bara vill köra en fläkt med t. Utan frekvensomformare så måste fläkten strypas på . Frekvensomriktare för styrning av EM-motorer och andra typer av växelströmsmotorer. Hade dock fått før mig att det skulle behøvas en dyr kontroller før detta på grund av att det ær AC men det ska alltså gå med en . Helst steglöst men i nödfall 2-olika lägen.


Jag har en elmotor som jag skulle behöva ställa varvtalet på. Kruxet är att det måste vara billigt. Jag vill alltså kunna styra varvtalet steglöst. Finns det något enkelt sätt att göra detta på? En AC eller växelström, motor , fungerar enligt principen att de elektromagnetiska fälten i lindningarna ständigt förändras.


Den magnetiska fält tillämpas på rotorn tillämpa en vinkelrät kraft på magnetiska fält som genereras runt statorn polerna, vilket gör att rotorn att snurra. För att ändra rotorns varvtal, . Gör du det kommer troligen motorn att brinna upp. Om det däremot är en likströmsmotor kan du reglera den genom att ändra . Sänka farten på en trefasmotor? Den vanligast förekommande motorn i industrin och i lantbruket är trefas- asynkronmotorn och det finns skäl att beskriva den lite närmare.


Vissa undantag finns, bland annat för motorer som varvtalsregleras med frekvensomriktare. Den kortslutna asynkronmotorn är den mest förekommande växelströmsmotorn , inte minst i lantbruket, tack vare enkel konstruktion och lågt pris. Effektiviseringen kan ske via anpassning av en redan befintlig elmotor genom exempelvis verkningsgradsförbättring eller varvtalsreglering. Varvtalsreglering av motorer tyristor, triac. I ett samarbete mellan branschorganisationen CEMEP och EU har effektivitetsklassningar för lågspända växelströmsmotorer tagits fram för att köparen skall få mer kunskap samt . Det är alltså frekvensen som styr vartalet i en växelströmsmotor , och inte spänningen?


Någon som kan tipsa om ett schema? Jag känner inte för att leka halvt i bindo med 230. Reglering av rotations hastigheten på elmotorer. Högre amplitud ger snabbare rotation.


Styrsystemet reagerar mycket snabbt. Och ABB, som levererat de tidigare växelströmsmotorerna , hade alternativ. Likström är ju en gammal teknik . Det betyder att om alla elmotorer gick med elektronisk styrd varvtalsreglering , skulle 6kraftverk kunna läggas ner enbart i USA.


När en trefas växelströmsmotor styrs från kretsen är de externa drivtransistorerna direkt kopplade till pulsbreddsutgångarna. Motorola släppte i somras den. Man nog utan att överdriva konstatera att frekvensomriktaren i det tysta har åstadkommit en mindre revolution vad det gäller varvtalsreglering av elmotorer. Grunkan gör inte mycket väsen av sig men bidrar till betydande energibesparing i utrustningar som behöver varvtalsregleras. Här talar vi om smått och . Permanentmagnetiserad synkronmaskin.


Det finns också ett flertal olika varianter av enfas växelströmsmotorer med olika fördelar och egenskaper. Växelriktarens spänningsvektorer. Detta innebär att varvtalet kan styras med.


Fördelarna med detta växelströmsmotor är dess förmåga att hålla rotation i synk med dess frekvens (därav namnet). DC, har borstat DC en låg initial kostnad och har en enkel varvtalsreglering för sin huvudsakliga användning i löpband och fordonsindustrin förrätter. När de första frekvens- omriktarna började användas för ca år sedan blev det plötsligt möjligt att varvtalsstyra vanliga växelströmsmotorer.


De första frekvensomriktarna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Популярные сообщения