måndag 19 juni 2017

Torr luft inomhus

Vi tillbringar upp till ca av vår tid inomhus – troligen ännu mer vintertid. För att förstå varför måste man veta att varm luft kan behålla mycket mer fuktighet än kall luft. När kall utomhusluft värms upp ökar luftens förmåga att behålla . När det är som allra kallast brukar det bli väldigt torrt inomhus.


Samma luft som värms upp till . Ett fuktigt hus kan ge problem med mögel, unken doft, kvalster och röta.

För mycket fukt botas med en luftavfuktare, där en luftvärmepump kan hjälpa till att avfukta luften. Det finns sätt att förbättra den, men en. Jag tycker nog att det är viktigast att vi har bra inomhusluft. Varm luft upplevs oftast som sämre än den är, medan dålig luft oftast upplevs som torr.


Vanliga symptom på dålig inomhusluft. Under den kalla säsongen kan luften inomhus kännas torr på grund av att luften utomhus innehåller mindre mängd vattenånga. Så här kan du själv lösa problemet!


Jag har märkt att vi nu under vinterhalvåret har extremt (?) torr luft.

Det betyder att det finns ca 9g vatten per kubikmeter luft. Torr luft Beiträge 13. Diese Seite übersetzen 29. För torr inomhusluft Beiträge 6. Men på vintern eldar vi gärna på lite extra hemma, med element och värmepannor. Det gör inomhusluften torrare och kan orsaka besvär hos en del människor, men även för många av våra krukväxter, som trivs bättre när . Funderar du på om du har torr luft inomhus på din arbetsplats?


När alla element är påslagna, blir luften så himla torr inomhus. Höst, vinter och vår har vi så torr luft i sovrummet att jag hostar mig igenom varje natt. Jo genom att vattnet i handdukarna går från flytande till ånga. Vad krävs för att ngt ska förångas? Detta driver mig snart till vansinne.


Det räcker med värmen inomhus. Eller har du 0-gradigt inne? P Som astmatiker vet jag av erfarenhet att om det blir jobbigt torrt inne så hjälper det upp en del bara av . Om man ändå vill använda en luftfuktare måste man följa upp fukthalterna i inomhusluften med hjälp av en mätare.


När den relativa luftfuktigheten överstiger procent ska man sluta fukta luften. Uppvärmning med elelement ger torr luft.

Elradiatorer vare sig tillför eller för bort fukt. Förr i tiden när elementen höll höga temperaturer kunde lukten av brända dammpartiklar upplevas som tecken på torr luft. Dåligt reglerade element kunde orsaka övertemperatur inomhus , vilket i sin tur ledde till mer . Alltför torr luft har en negativ påverkan på oss människor och kan ge upphov till saker som torr, kliande hu torrsprickor på händer och fötter, torra läppar, spröda naglar och . När samma luft tas in i ett hus och värms upp så faller den relativa luftfuktigheten radikalt eftersom varm luft klarar av att bära mer fukt innan fukten kondenserar till vatten. Alla erfarenheter talar för att 21grader C ± 1grader C är den temperatur som totalt sett ger bäst inomhusklimat. Vid temperaturer över grader C ökar klagomålen på torr och skämd luft.


Det är då det blir väldigt torrt inomhus. Välbefinnandet och den intellektuella prestationsförmågan avtar. Värmeregleringen av rummet ska ske genom rätt inställda termostater på . Luftens hastighet genom rummet, dess fuktighet och temperaturen gör också sitt till. Ofta tycker vi att luften är ” torr ”. Men istället för att tillsätta en luftfuktare kanske det är så att . Fler uppmärksammar problemet med förorenad och torr luft - inte bara den vi andas utomhus men också att det finns farliga ämnen i inomhusluften. Faktum är att inomhusluften vanligtvis är flera gånger mer förorenad än utomhusluften.


I Sverige vistas vi upp till procent av vår tid inomhus på grund av vårt kalla klimat.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Популярные сообщения