tisdag 22 augusti 2017

Vilken luftfuktighet inomhus

Det är viktigt att ha rätt luftfuktighet inomhus och rätt inomhustemperatur. Intab har dataloggers för mätning av inomhusklimat. Speciellt nybyggdda hus upplever problem med inomhusklimat på grund av för låg luftfuktighet.


Denna kombination gör att inomhusklimatet blir mycket torrt om vintern, vilket ger husets boende många olika hälsomässiga besvär. Därför finns det en stor .

Nån som vet vad man bör ha för luftfuktighet inomhus. Tycker att den verkar torr. Vilken luftfuktighet bör man ha inomhus ? Undvik en relativ luftfuktighet som överstiger RF långa perioder. Det finns inga ”gränsvärden”, vad jag vet.


Min rekommendation är dock att man inomhus ska undvika att i långa perioder ha en relativ luftfuktighet som överstiger . Inomhus handlar det framför allt om för hög luftfuktighet som ger upphov till höga mögelhalter, men andra faktorer kan också påverka.

Sällskapsdjur kan i vissa fall bidra till. Om jag bodde i ett helt nytt hus . Låg relativ fuktighet är bra så undvik att befukta inomhusluften! Fråga: Vi har torr luft i vårt hus på vintern. Har ni någon anläggning som kan användas för att öka luftfuktigheten inomhus ? Svar: Jag avråder bestämt från befuktning! Det är idag konstaterat att den mesta av problematiken angående vår . Du lär ju ha samma luffuktighet inomhus som utomhus, såvida du inte torkar luften med air condition eller har någon typ av luftfuktare som går (alt. har ett helt hermetiskt slutet uthus utan ventilation).


Rätt luftfuktighet inomhus är viktigt för både din och ditt hus välbefinnande. Problem med fukt i hus blir större om ventilationen inte är bristfällig. I december umgås vi mycket inomhus och det är därför en god idé att fundera över sitt inomhusklimat. Vi ger tio tips på hur du kan må bra inomhus i jul.


Kontrollera vilken typ av ventilation ditt hus har innan du vidtar åtgärder. Du vistas i ditt hem en stor del av livet. Folkhälsomyndigheten rekommenderar – 24°C inomhus.

Temperaturen bör inte vara under 18°C i luften och under 16°C på golvet. Hög luftfuktighet inomhus kan vara ett hälsoproblem då risken för tillväxt av mögel. Kravet på lämpligt termiskt klimat är ett allmänt formulerat funktionskrav och vilken temperatur som kan godtas måste. Du tillbringar en stor del av ditt liv inomhus.


Inomhus tillförs fukt ifrån människors andning, svettning samt från matlagning och tvättning. Redan vid en luftfuktighet på mellan – börjar det att orsaka problem, så som mögel, svampangrepp och rost. En högre inomhus temperatur och en bra ventilation är naturligtvis också till god hjälp men för de utrymmen som redan drabbats är en avfuktare en klart mycket mer ekonomisk lösning. Både växter och möbler trivs bättre i hög luftfuktighet.


Luften inomhus blir automatiskt torrare vid uppvärmning, oavsett om du använder dig av värmepump, element eller kamin. För att minska besvären vid uppvärmning kan det vara smart att investera i en luftfuktare. En luftfuktare producerar ånga som . Så vet man om ventilationen är bra.


Mät luftfuktigheten med en fuktmätare. Stadigvarande luftfuktighet över procent inomhus vintertid indikerar dålig luftomsättning. Om luftningsventiler saknas i ett rum så saknar rummet ventilation. Detsamma gäller om befintliga ventiler är stängda.


Håll en bit papper mot frånluftsdonet. Då luften värms sjunker den relativa fuktigheten som på vintern då den kalla utomhusluften förs inomhus och värms. Vi reserverar oss för eventuella felakfigheter och ändringar i lagsfiftning med mera.


Luftfuktigheten varierar i landet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Популярные сообщения