torsdag 17 augusti 2017

Kallras i skorstenen

Så här fungerar skorstenen. Skorstenens uppgift är att släppa ut rök. Eftersom röken är varm så stiger den uppåt. De flesta skorstenar har flera kanaler för rökgaser och ventilation.


Det är, som Tjoa sagt, den fuktiga källarluften som kondenserar på kall metall. När man eldar stiger den varma röken .

Din källare blev ju kallare och fuktigare när oljepannan försvann. Har du stängt vädringsventiler nu när du kör med avfuktare? Eller har du öppna fönster, . Vid kalla årstider med hög fukt eller påträngande vindar kan kallras uppstå.


Detta ökar om man har ett undertryck (mer frånluftsflöde än tilluftsflöde) på sitt ventilationssystem då rökkanalen används som en tilluftskanal. Ju längre skorstenen är desto bättre effekt blir det inuti den. Rekommenderad höjd på skorstenen är mellan och meter.


En annan sak som är bra att tänka på är att om det är kallt ute kan det uppstå så kallade kallras från luften som kommer uppifrån.

Detta är dock enkelt att förhindra genom att vara noga med att stänga . Hur kommer det sig att kallras uppstår, exempelvis vid ett fönster? Samtidigt elimineras problem med kallras från kanalerna. Det beror oftast på att det är för dåligt drag i skorstenen , dvs. Det kan även ha uppstått ett så kallat ” kallras ” vilket sker när luften avkyls och faller nedåt i skorstenen.


Ventilatorn hindrar också regn att tränga in i kanalerna och . Då bildas ett luftlock som gör att röken stannar i kaminen och läcker ut genom luckan. Det bästa sättet att undvika detta är att först. Samma mängd luft som försvinner ut måste också tillföras rummet. Att öppna luftventiler i väggar och fönster är i de flesta fall tillräckligt. En direktanslutning av uteluft in i eldstaden är dock att rekommendera för att undvika kallras.


Uteluftskanaler har ofta ett spjäll som kan stängas . Jag tror att det händer när det har varit kallt ett tag ( skorstenen har kylts ned), och sen blivit varmt, och gärna lite fuktigt och dimmigt väder. Då kan det bli kallras ner genom skorstenen. Jag har också mekanisk ventilation. När vi eldar i vår braskamin så verkar det bli kallras i ventilationsgångarna i skorstenen. Det förekommer även efter en hel dags eldning.


Mest märkbart vid påfyllning av ved med irriterande röklukt som följd.

Vad gör vi åt detta problem? Enligt din beskrivning saknas tillräckligt . Det naturliga draget stimuleras av vädret och kan därför skilja sig åt. Komponenter såsom höjden av skorstenen i proportion till höga byggnader eller liknande konstruktioner i området kan också påverka det naturliga draget negativt. I flera fall kan det utveckla kallras , vilket kan resultera i att rök kommer ut i ett rum.


Rökgasfläkt för lägenhetshus. Det finns många lägenheter där eldstäder inte kan användas på grund av otillräckligt drag. De flesta väljer att inte använda sina eldstäder på grund av att kallras i skorstenar som ger illaluktande rök som kommer in i lägenheterna vid tändning. Innan kalluften försvinner och spisen blivit uppvärmd så sipprar massor med illaluktande rök ut genom springan.


Har provat med tidningar och tändved som rekomenderas men också med braständare, tre på en gång. Elda i spis och kamin Är det ändå kallras genom skorstenen , öppna ett fönster i rummet precis medan brasan tänds. Problemet uppstod nu när det blivit . Den hastig inströmmande luften brukar då gå ut genom skorstenen och ge drag åt rätt håll. Detta är också en bra metod att “ vända” en brasa som ryker in.


Stryp inte lufttillförseln för hårt när brasan har tagit sig . Lika viktigt är att den passar kaminen som hand i handske och att den smälter. Anpassad till respektive kaminmodell. Hålets diameter är 1mm. Fungerar perfekt, kan behöva rengöring för utseendets skull. När du köper ett hus bör du alltid se till att undersöka husets skorsten noggrant.


Ta hjälp av fackmän för att säkerställa att konstruktionen fortfarande är tät, och beställ gärna en provtryckning också för att vara på den säkra sidan. Kontrollera också att spjället fungerar som det ska, så slipper du kallras den vägen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Популярные сообщения