måndag 2 mars 2015

Ytjordvärmepump

En ytjordvärmepump har ungefär samma värmefaktor som bergvärmepumpar och sjövärmepumpar då den ligger mellan och 5. Ibland kallar man den här typen av värmepumpar för jordvärmepumpar men definitionen ytjord ger en bättre bild av vad det handlar om. Man lägger nämligen ner en slang i jordens översta skikt . Vid köp av en ytjordvärmepump bör man begära åtminstone tre offerter från olika leverantörer. I offerterna ska det finnas information om vad som ingår i priset och vad som tillkommer för att få en funktionssäker anläggning.

Den ska bland annat innehålla ekonomiska beräkningar och en energisparkalkyl, samt villkoren för . Ytjordvärmepump med både fördelar och nackdelar. Läs om hur ytjordvärmepumpar fungerar. Att utnyttja den energin för uppvärmning är en användbar metod för hus med hög energiförbrukning. Den mängd energi, som kan utvinnas är störst i jordar med hög vattenhalt.


En miljövänlig, frostskyddad vätska cirkulerar i slangsystemet och avger den . Vi hjälper dig att hitta rätt produkter.

Denna pump lämpar sig bäst för vattenhaltiga jordar och hus med hög energiförbrukning. Sjövattenvärmepump fungerar på samma sätt som en . Skulle vilja ha lite synpunkter, har pratat med den lokala installatören och med NIBE, men det är ju folkets röst som räknas, eller hur ;-). Hur länge håller en jordvärme anläggning? Om du funderar på att skaffa en ytjordvärmepump i Skåne, kan du vända dig till vår butik. Där kan du efterfråga en offert.


Till Polarpumpens e-butik . Systemet fungerar i övrigt som en bergvärmepump, förutom att solen i högsta grad är energikälla. Samma typ av värmepump som för bervärme, vilket ger ett stort . Tillståndsprocessen för sjö- och grundvattenvärmepumpar kan många gånger vara komplicerad då det handlar om känsliga miljöer. Denna typ av värmepump tar värme från uteluften och avger. NIBE Energy Systems är Nordens största tillverkare av energiprodukter för villor och fastigheter och har en marknadsledande position i norra Europa inom huvudområdena värmepumpar och varmvattenberedare. Affärsidén är att förse bostäder och fastigheter med produkter för inomhuskomfort och uppvärmning av.


Slangens längd beror på hur mycket värme som huset kräver och på markens beskaffenhet, men det vanliga är att den är 200–6meter lång. Det krävs därför att du har en tillräckligt stor .

Om bergvärme går på djupet så går ytjordvärme på bredden och längden, i övrigt är principen densamma. En slang på mellan 2och 6meter grävs ner på runt en meter djup på tomten. Slangen läggs ut över en stor yta och passar därför bäst för den med en lite större tomt.


Här är det förbjudet att installera berg- eller ytjordvärmepump. Inom primär skyddszon för kommunala vattentäkter eller inom en radie på 1meter från en kommunal vattentäkt utan fastställt skydd är det inte tillåtet att installera bergvärme eller ytjordvärme. Värmen tas vanligen från antingen från- eller uteluften (luftvärmepump), från marken (bergvärmepump eller ytjordvärmepump ) eller från sjövattnet ( sjövattenvärmepump).


För att driva processen krävs i samtliga fall energi. Måttet på effektiviteten (eller verkningsgraden) hos en värmepump kallas värmefaktor, eller COP . Den betalar sig normalt inom 5- år jämfört med andra uppvärmningsalternativ. Men hur länge skall man då förvänta sig att den håller innan man byter ut den?


IVT har varit med och drivit utvecklingen av miljövänlig uppvärmning av hus och fastigheter i över år.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Популярные сообщения