torsdag 12 mars 2015

Golvvärme i källare

Detta då alltfler husägare vill få en större boyta. Denna artikel täcker in de delar som handlar om hur du undviker fukt framförallt underifrån med källargolv osv. En vanlig fråga vi får till mig är hur man ska tänka när man ska gräva ur sin källare och isolera den.


Att lägga in golvvärme i källare kan vara förenat med risk för fuktproblem. Floorés duktiga tekniker hjälper dig att ta fram den rätta lösningen för dig. Vår källare består av betonggolv, hur lägger vi in golvvärme undrar en av våra läsare.

Vår byggexpert Björn Christiernsson svarar på läsarfrågan. De flesta källare har inte så mycket utrymme under tak, vilket innebär att du i det senare fallet inte vill att golvet skall bygga för mycket. Det finns isolerskivor av olika fabrikat ner till mm tjocklek. Det viktiga är att du väljer en skiva med ånggenomsläpp. Sedan kan du installera din golvvärme.


Precis som med platta på mark så finns risken för fukttransport i ett hus med källare. Om du lägger golvvärme i ett källargolv med dålig grundisolering så värms marken under källaren upp. Fukten transporteras från den varma marken under huset och upp till källarväggens insida.

Jag håller på och gör iordning källaren. Det ska vara fräsch och fint men ändå bara en källare med bastu dusch och toa. El- golvvärme i källare ? Ska man ha golvvärme i källare ? Installation av golvvärme kräver att man byter ut golvet. Vilka golv du väljer inomhus påverkar värme- förlusten.


I en grund med golvvärme är det viktigt att värmemotståndet under värmeslingan är stort (tjock isolering) och att värmemotståndet ovanför värmeslingan är litet . Golvvärme i källaren är inte riskfritt. Många husägare och husköpare har rätt så dålig kunskap om farorna med att sätta in golvvärme i källare idag. Hej, Jag undrar lite hur man ska gå till väga i följande fall: Vi har en inredd källare i ett 40-talshus.


Just nu ligger det en plastmatta på det. De ser till att värmen reflekteras uppåt och stänger ute kylan underifrån. Dessutom förhindrar den så kallad omvänd fuktvandring. Att lägga golvvärme direkt på betonggolvet i en oisolerad källare är ingen bra idé.


Värmen försvinner ner i betongplattan och din energiförbrukning ökar. Det som gäller för en villaägare som köper ett hus från 80-talet och tidigare är att man kan inte lägga in golvvärme där utan att riskera att få följdskador. Och där biter sig många i häcken.

Speciellt unga par som vill gå varmfota inomhus och därför dammar in golvvärme i källaren , säger Hans Elfner. Leif Tjälldén AB levererar materialpaket för vattenburen golvvärme till olika lösningar vid renovering bl a flytande golv, betonggolv, källare och krypgrunder. Har en källare med oisolerad betongplatta. Nu skall vi bygga ett spa i källaren och jag skall lägga in golvvärme.


Har hört en hel del olika bud på vad jag bör göra. Jag skall till och renovera och inreda min källare och hade tänkt att lägga in golvvärme i hela rasket. Eftersom jag installerade bergvärme för ett år sedan så går allt utom ett vattenburet system bort. Annars tappar man ju hela förtjänsten med värmepumpen. När jag kikat runt lite på nätet så står det ofta . Det rör sig om ganska stor yta, ca kvm gissningsvis.


Källaren ska göras om efter jul. Blir svindyrt om vi ska ha med golvvärme. Måste_ man ha golvvärme ? I dessa beräkningar kvantifierade vi effekten av att stänga av golvvärmen under sommaren och kunde visa hur stor uppfuktningen blev av att markfukt i ångfas transporteras uppåt . Jag har själv golvvärme i hela mitt hus. Kom bara ihåg att kontakta din golvleverantör först om du valt ett trägolv. Ena grabben ska få sitt nya rum där.


Ska dränera om och sånt först men nu till frågan: Ska lägga klinkers som golv och vill ha lite golvvärme för att i princip hålla golvet varmt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Популярные сообщения