tisdag 20 februari 2018

Tända kamin

Lär dig att tända en brasa på rätt sätt Innan du börjar elda i din Morsø- kamin är det några saker som du bör observera. De första tändningarna är det bäst att elda lite försiktigt, så att lacken härdas innan du börjar elda kraftigare. Inställning av ventiler . Genom att elda korrekt i din kamin eller eldstad minskas sot- och partikelutsläpp vilket kraftigt bidrar.


Tända vedbrasan nedifrån eller uppifrån? Det är viktigt att rätt mängd ved andvänds vid upptändning av din kamin , se vår nya film.

Vi har nyligen fått en braskamin installerad i sommarstugan, så nu vill jag gärna veta hur jag tänder en brasa och hur jag eldar rätt. Jøtul rekommenderar regelbunden rengöring av kamin och underhåll av både eldstad och skorsten. En ren eldstad gör att elden syns klarare, samtidigt som det brinner bättre och renare. Om du eldar med bra, torr ved och ser till att sota regelbundet minskar du risken för soteld som kan skada skorstenen. Att få fart på brasan i kaminen eller öppna spisen är en konst.


Så här gör du för snabb eld. Titta gärna in på denna länk också den är också läsvärd! OBS OBS OBS MYCKET VIKTIGT !

Använd inte mjölkburkar eller motsvarande för att tända en brasa. Bränn torr ved med gott drag och kom ihåg att eldstäderna inte är planerade för att man ska bränna skräp i dem. På detta sätt kan du bäst ta till vara värmen och undviker onödig nedsotning av eldstaden och skorstenen.


När jag var liten växte jag upp i ett hem som bara värmdes med kakelugnar. Av min mamma, som alltid började dagen med att gå runt och tända i kakelugnarna i alla rummen, har jag lärt att tända en brasa. Gaserna som förångas från veden förbränns i stället för att spridas som föroreningar i luften, elden brinner jämnare och det blir mer värme per vedträ. Precis som vid all annan förbränning bildas det luftföroreningar även vid vedeldning.


Om du har en vedeldad kamin , spis eller ugn är det först och främst viktigt att den eldas med ved och inget annat. Att elda sopor, plast, impregnerat virke och. Men det är inte bara att slänga in ved och tända på. I eldningsinstruktionerna till din kamin kan du läsa hur mycket ved som ska användas i startbrasan. När brasan är igång kan du gå ut och titta på röken.


Elda aldrig tidningspapper i kaminen av miljömässiga skäl samt att de ger mycket aska som tar plats i kaminen. Det finns två sätt att tända en kamin , där det sistnämnda är bättre ut miljöhänseende . Antar att även pellets eldare kanske har en kamin som används. Jag brukar fråga vem tänder ett stearinljus i botten ? Lägg in grövre ved i botten.

Tänk på att inte tända för stor brasa som du måste strypa draget på. Utsläppet av hälsovådliga ämnen blir då. När du eldar i vedeldad bastu och badtunnor, kakelugn och kamin eller vedeldad pizzaugn ska du rätta dig efter de regler som gäller för eldning av biobränsle. Du som eldar ansvarar alltid för att . Det bästa sättet att elda kan variera från kamin till kamin , det är därför viktigt att du läser eldningsinstruktionerna noga innan du börjar elda. När veden brinner optimalt avger den blå flammor, gula.


Det sparar både miljön och plånboken med att tända från toppen. Fantiserar du om att kunna tända en sprakande brasa till middagen? En kamin gör ofta stor skillnad på mysfaktorn i ditt hus.


Ved är viktigt – för att värma sig och mysa framför brasan. Här kommer några råd på vägen! Men olika träslag brinner på olika sätt.


Här är bästa guiden till vilken ved du ska välja.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Популярные сообщения