söndag 25 februari 2018

Mariebergskakelugnar

Fler Mariebergs-kakelugnar. Ehrenreich gav dock inte upp utan började snart uppföra nya fabriksbyggnader, denna gång endast för framställning av fajans och i april . Vi har allt inom kakelugnar, kaminer, skorstenar, murspisar och andra eldstäder. Letar du efter en antik kakelugn, modern öppen spis eller någon annan eldstad?


Vi har Sveriges varmaste sortimentet: öppna spisar, eldstäder, braskaminer.

Utställningens adress: Ekeby Bruk ingång A 1. TITTA IN I VÅRT ARKIV TIDIGARE AKTIVITETER. Lars Berndtson Mariebergs kakelugnar berättar om kakelugnar m. Se även under rubrik “aktiviteter”. Njut av Sveriges vackraste gårdar, slott och herresäten. Ansvarig för Botkyrka Hembygdsgilles digitala bildarkiv. Har du gamla Botkyrkabilder så lånar vi gärna och skannar för att bevara historien för framtiden.


Hör gärna av dig till mig med tips, frågor, ris och ros.

Dr Gösta Selling och Stadsfullmäktiges ordförande Carl Albert Andersson vid en av slottets alla Mariebergskakelugnar. Den inreddes med hjälp av tidens skickligaste konsthantverkare och där finns landets största samling av Mariebergskakelugnar , stycken. Mariebergsfabriken blev berömd för sin höga kvalitet, de många färgerna och den klara glasyren. Sturehofs Slott har restaurerats. Parklandskap och trädgård.


Samma festliga syn mötte honom där. Hela infartsvägen kantades av brinnande marschaller. Aldur tittade på klockan. Brudpar och gäster kunde väntas när som helst men han tog det med ro.


Allt var färdigt för att ta emot dem. Hela huset strålade av ljus med tända brasor i öppna spisar och Mariebergskakelugnar. Rummen hade blivit ljusa med bländvita golvtiljor och försetts med nymodiga Mariebergskakelugnar på fot, som alla hade blomstermotiv i blekblått på det pärlgrå kaklet. Glimringekrönikan slösar många lovord på överste Rutenswärd.


Han var en man med karolinska mått både till kropp och själ, huvudet högre än andra, . Stina tyckte inte om att frysa. Av de trenne kamrarna på ena sidan skulle hon själv ha en och barnen skulle ha en som sovrum och en som lekkammare.

Den på andra sidan skulle mamsell . Den vita kakelugnen tänkte han riva för att få plats för en öppen spis, och nere i salen skulle två antika Mariebergskakelugnar installeras. Jag följde med gruppen med mitt glas i handen. Som en rundvandring genom ett museum, tänkte jag. En visning med en entusiastisk guide. Men jag missunnade inte Anders hans glada.


Visserligen var Mariebergskakelugnar mycket sällsynta. Jag hade både signerade fat och annat i min affär, fast godbitarna, som .

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Популярные сообщения