tisdag 21 november 2017

Kakelugn eller kamin

Ifall majoriteten av grannarna är negativa till dina planer, måste du fundera över vilket som är mest värt - grannsämjan eller kakelugnen! Försäkra dig också om att den kamin eller ugn du väljer är typ- och miljögodkänd. I vissa fall kan du få energibidrag för att byta från el och olja till biobränsle.


Guider och råd till att köpa och installera kamin eller kakelugn , samt frågor och svar om skorsten och uppvärmning. Här är en snabb jämförelse mellan olika värmekällor.

Braskamin i gjutjärn eller plåt: kort . Välj rätt kamin , kakelugn eller spiskassett. Herrgård Classic 2från Cronspisen. I Norge vill man ha lätta kaminer. I Finland föredrar man tyngre pjäser. Här i Sverige råder dock ett slags ”både-och-tradition”, konstaterar Björn Valentin på Svenska . Eller vad sägs om en elegant vitkaklad järnkamin, en gjutjärnskamin i klassiskt grönt eller en rund braskamin med bakugn?


Men har man väl bestämt sig för vilken kamin man vill ha går monteringen på en dag eller två.

Både för mysfaktor men även för att tillskotts värma lite och vid strömavbrott. Men jag funderar på om jag ska ha en kakelugn eller en braskamin? Egen härd är guld vär som det heter.


En kakelugn eller kamin skapar både värme och trivsel i huset. Veckans inspiration: Eldsta öppen spis, kakelugn eller kamin. Nu när höststormarna viner utanför fönstren, vad är då mysigare än att tända en brasa i den öppna spisen och krypa upp i favoritfåtöljen med en bra bok? Om man inte har en eldstad men funderar på att installera en så finns det ju så ganska . Kakelugnens släktingar – andra eldstäder. En lätt eller tung eldstad?


Då är det bra att välja en lite tyngre eldsta till exempel en täljstenskamin, en täljstensugn eller en kakelugn som magasinerar värmen och sprider energi under en längre tid. Rent krasst kan man jämföra en gammal kamin med en gammal välvårdad volvo 740. Gjutjärn har fördelen att det blir varm väldigt snabbt. Nackdelen är att det svalnar av lika fort när elden falnat.


Allt fler väljer att installera kamin , öppen spis eller kakelugn för att få det mysigt och varmt på vintern. Inget är så romantiskt som en sprakande eld. Fråga: Är kakelugn en fungerande alternativ värmekälla, likvärdig med kamin och öppen spis?


Svar: En riktigt byggd kakelugn är ett mycket bra alternativ till kamin och framför allt öppen spis, som ger mer “mys” än långvarig värme.

Till skillnad från en värmepanna placeras kaminen i det utrymme den skall värma. Till sin uppbyggnad gentemot en kakelugn är kaminer av metall och värmer utrymmet snabbt efter att . Vilken kamin ska man välja och var ska den stå? Ska man välja braskamin, kakelugn eller öppen spis? Här är lite tips och inspiration för dig som står i valet och kvalet.


Det finns många fina och verkningsfulla eldstäder att välja på idag. En eldstad är som en möbel och en skulptur som varar länge. Gör jobbet nu, fyll i ansökningsblanketten i september, kassera in pengarna i januari. Vakten är en förutsättning för bidraget: en anordning som ser till att du inte använder mer el. Fördelen med en skorstensfri kamin är att den inte kräver installation.


En skorstensfri kamin släpper inte ut någon rök och kan därför ställas i en helt vanlig lägenhet utan rökkanaler. De värmer gott, men önskar du en eldstad som enda källa till uppvärmning rekommenderar vi en traditionell kamin eller kakelugn. Pellets, kakelugn , kamin , braskamin eller liknande eldstäder i småhus är anmälningspliktiga till kommunen.


Typ av eldsta vikt, effekt och placering är av intresse för räddningstjänsten vid händelse av brand. Anmälan till kommunen är ett sätt att arkivera dessa uppgifter och för att säkerställa att installationen blir besiktigad . Att installera en kamin eller kakelugn är ett bra sätt att sänka kostnaderna för uppvärmningen av ditt hus. Det kan också hjälpa till att spara på miljön.


För att få mer värme än från den öppna spisen, reglerar man i kaminer och kakelugnar tillförseln av luft till förbränningen. En kamin eller kakelugn är en typ av öppen spis.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Популярные сообщения