måndag 8 februari 2016

Självdrag

Självdragssystem går även under namnet S-system. S-systemet är det äldsta vi har och går bland annat att hitta i äldre byggnader (fram till ca 70-talet). Naturlig ventilation eller, som det vanligare kallas, självdragsventilation är den helt dominerande metoden att ventilera bostäder i Sverige. Ett självdragssystem fungerar bäst på vintern då temperaturskillnaderna ute och inne är stora.


Murstocken är husets hjärta. Hur väl självdragssystemet fungerar beror även på hur huset används.

Värmen som bildas i murstocken när . Vanliga problem med självdrag är att den inte är anpassad till den moderna människans livsstil. Hus med självdrag tar helt enkelt inte in tillräcklig mängd luft för att du och ditt hus ska må bra. Vad du behöver göra för att komma tillrätta med det problemet är att släppa in mer luft i ditt hus.


Såhär på sommaren märks det mest. Dessa kallas för frånluftsventiler. Det finns ventiler där luften ska komma in, i vardagsrum och sovrum. Sådana kallas för friskluftsventiler. Vissa bostäder har intag av frisk luft i badrum genom ventiler som .

Rengöring av självdragssystem. Avfallet samlas i en dammfälla eller evakueras naturligt med ventilationen. Principen bygger på att varm luft strävar uppåt och därmed ut genom självdragskanaler. Det ger i sin tur ger ett undertryck i bostaden och ny luft fylls på genom ventiler eller otätheter. I Kungsängen, norr om Stockholm, pågår ett annorlunda inneklimatprojekt.


Jegor Aunola arbetar med att bygga om ventilationen i sitt radhus från självdrag till FTX. Redan när vi kliver in över tröskeln märks en viss ombyggnadsverksamhet. Hela det kombinerade teknikutrymmet och tvättstugan är utrymt. Mer luft gör oss mer produktiva. Forskare i USA har undersökt hur ökad ventilation påverkar energianvändning och produktivitet på arbetsplatser i sju städer.


Detta motsvarar en ökad förtjänst på över 50 . För- och nackdelar med mekanisk ventilation och självdrag och alternativ till dessa. För att kunna garantera den krävs oftast en mekanisk ventilation. Om man inte har ett tillräckligt undertryck vid till exempel spisen kan man inte säkerställa att stekoset förs bort. Ett hus med ett självdragssystem har ingen mekanisk ventilation. Istället bygger ventilation i huset på att luft tas in från ett håll på naturlig väg och genom att luften värms upp, går ut åt ett annat.


Gamla husbyggnader har nästan alltid ett ventilationssystem som bygger på självdrag. Det var naturligt förr i tiden eftersom det helt . Har du bra ventilation i ditt hus?

Ventilation kunskapsbank. Fresh hjälper dig hitta rätt! Många äldre hus har ventilation som baseras på självdragsprincipen. Istället bygger systemet på att varm luft stiger och försvinner ut, vanligtvis genom skorstenen eller andra ventilationskanaler i kök och badrum. Utvärdering har genomförts med hjälp . Vedpanna ATMOS Dmed självdrag.


Lämplig för hus upp till max 1kvadratmeter. Den här pannan passar de som inte vill ha en fläkt i sin panna. Doch Dhar ett veddjup på max 5mm.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Популярные сообщения