tisdag 19 maj 2015

Elda med briketter

Starta gärna elden med vanlig ved. Vid tändning kan man använda en vanlig sprayflaska fylld med tändvätska eller tändpapper. Ge briketterna rikligt med luft i början, minska lufttillförseln när du fått en bra glöd. Hej, Kan någon ge mig en lektion i hur man eldar med briketter.


Skillnad mot ved vad gäller syretillförsel? Att elda med braskubb i kaminen - är det att elda.

Briketter använder man i stället för att man eldar med ved. Det kallas ibland även för loggs. Det är ett alldeles utmärkt alternativ i en kamin, vedpannor, kökspannor eller i en kakelugn. Genom att man använder briketter att elda med i stället för ved så får man ut mer värme jämfört med ve . Loggs, eller briketter som de också kallas, är precis som pellets tillverkade av restprodukter från träindustrin och är ett alternativ till ved. Loggs fungerar att elda med i allt från öppna spisar och braskaminer till värmepannor.


Granngården Grannliv Med loggs så får du . Hej har testar lite att elda med spånbritketter och ved. Detta för vi hade så blöt ved förra vintern och en brikett fick veden att ta eld efter ett tag.

Men blir nyfiken på att bara använda briketter. Hur eldar jag effektivast med dessa. Jag har en eldstad med insats från energikasetten. Pelletskorg i braskamin- bra dåligt?


Förvaras därför på en torr plats eller i obruten förpackning. Våra briketter går att elda i allt från öppna spisar och braskaminer till värme pannor. Börja med en tredjedel så mycket briketter som du skulle ha lagt i med ved. Det är lika som pelletter och det som skiljer är storlek och form. Det är alltså torr träspån som pressats samman.


Jämfört med torr och finkluven ved är. Jag börjar tvivla på att vår ved kommer att räcka hela vintern. Nu funderar jag på att köpa briketter och komplettera med.


Vi tror inte att veden kommer räcka hela vintern och funderar på att kanske köpa en pall med briketter till våran panna. Blir det lika effektivt att elda såna och är det lika lätt att få fyr på dom, få ut lika mycket värme osv? Björk är av svensk tradition ett av de bästa trädslagen att elda med. Den brinner i lagom takt och har en längre bränntid än många andra briketter , (t.ex. loggs tillverkade av barr-råvara).


Askhalten är låg och energiinnehållet högt. Finns det något som verkligen brinner länge i en vanlig kamin?

Varje år kommer det in klagomål på grannar som eldar så att det sotar ner omgivningen. Ofta beror det på att skorstenen är låg och att husen står tätt, säger kommunens hälsoinspektör Katarina Lundh. Lättast är att elda med briketter och pellets. Men det finns enkla sätt för att elda med mindre sot. Du spar alltså både ti plats och arbete om du väljer att elda med briketter istället för med ved.


Hur mycket briketter går det på kbm ved? Hur tänder man eld på briketter? ABT i småländska Broaryd tillverkar och säljer briketter och pellets för uppvärmning. Svar: Likdadant som med ved. Det är som att elda med ve men briketterna har högre värmevärde och brinner därför avsevärt längre.


Om du inte vill sluta helt med. Och det har hittils funkat bra. Dock eftersom jag kollat lite på nätet innan så har jag varit försiktig och inte fyllt pannan mer än till kanske. De är lite tröga att få fyr på men när de väl kommit igång så brinner de bra.


Här finns ve pellets och briketter i olika förpackningar. Du kan elda med pellets i en vanlig kamin om du använder en pelletskorg. Vid eldning av pellets i kamin är det viktigt att iakkta effekten då värmen blir annorlunda mot traditionell vedeldning. BAUHAUS erbjuder två storlekar pellets, 6mm och 8mm, som säljs både per . Sot som inte förbränns förs vidare in i rökkanalen tillsammans med rökgaserna – en del av detta fastnar då i eldstaden och på kanalens väggar. Saknar du eldningsinstruktioner är en god tumregel att aldrig elda mer än 2-kg ved per timme i din lokaleldstad och inte längre än 3-timmar.


Var försiktig med briketter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Популярные сообщения