måndag 4 juli 2016

Elda i öppen spis

Idag skulle vi premiärelda i vår öppna spis och det rök in en massa så nu luktar det finsk vedbastu i hela lägenheten. Vi använde vedträn o lite tidningspapper för att få fjutt. Så eldar du säkert i din öppna spis.


För att höja trivselnivån eller som alternativ värmekälla - allt fler. Låt eldstaden vila lika länge som det har .

Brandinspektörerna ger råd för uppvärmning av en eldstad. Brand kopplad till eldstäder är den vanligaste orsaken till brand i villor och småhus. Det finns tre viktiga saker att tänka på när det gäller eldstäder. Att veta hur du ska elda är viktigt för att undvika bränder.


Här får du tips hur du kan öka säkerheten när du eldar i öppen spis och kaminer. Eldningssäsongen har börjat och du njuter kanske redan av den värme som de mysiga lågorna ger – oavsett om du har braskamin eller öppen spis. Men braskaminen ger inte bara mysig stämning.


Den är dessutom en effektiv värmekälla, som kan minska dina kostnader för uppvärmning rätt ordentligt.

Vägledningen vänder sig till. Sot från eldningen har också en klimatpåverkan, men det går att ändra på genom att elda på rätt sätt. Var och en kan göra sitt för att elda effektivt och rent. Elda rätt – skona omgivningen.


Om det finns en gammal, sliten ugn i huset eller en öppen spis som är dekorativ men värdelös som värmekälla, kunde . För installation av en eldstad krävs att en bygganmälan görs till kommunen. Eldstaden behöver skötas på rätt sätt för att fungera bra och vara säker att elda i. En braskamin och annan eldstad med tillhörande skorsten ska sotas regelbundet för att . Genom att elda på rätt sätt kan du gynna miljö, hälsa och plånbok och du kan minska utsläppen med upp till procent och bidra till bättre luft där du bor. När du vill installera en ugn i hemmet passar vedkamin, brasinsats, öppen spis eller liknande alldeles utmärkt. Och har du en öppen spis är en insatskassett ett bra alternativ.


Den är förhållandevis billig och ökar verkningsgraden i spisen med många hundra procent. Oavsett vilken kamin man väljer är det viktigt att tänka på vilket rum den ska placeras i. Ju större rummet är, desto större bör kaminens brännkammare . Vi bor i ett hus med öppen spis som inte har använts på flera år. Vi har bott här i några år, och de som bodde här innan använde inte heller öppna spisen.

Så jag undrar vad som gäller för att få börja elda i den igen? Måste sotaren komma och sota och besiktiga? Ni som har fake öppen spis. Har en öppen spis , hur tänder jag en brasa på lättast sätt.


Jag skulle vilja ha er hjälp! Idag så hade vi Gösab hemma hos oss för att besiktiga vår öppna spis. Spiskassetter monteras i en öppen spis i anslutning till en skorsten med rör. Storleken på kassetten avgör vilken effekt på uppvärmningen du får.


Den största fördelen med att uppgradera din öppna spis med en spiskassett är att du höjer verkningsgraden från 5- till cirka. Med andra ord stannar värmen kvar i ditt . Många bränder startar när man eldar i sin kamin eller öppna spis. Läs våra tips på hur du eldar säkrare och mer miljövänligt.


Har i vårt ganska nyinköpta hus från -en öppen spis i vardagsrummet som inte har används på ett par år. Killen före oss myseldade ibland och det var tydligen inga problem med det. Men då vi tänkte elda lite mer(gratis ved så det blir ju bra) så skall vi nu provtrycka rökkanalen och kolla att allt är . När kan man börja elda i en nymurad öppen spis ? Konsten att elda - Byggnadsvårdsföreningen byggnadsvard.


Lägg först ett par större klabbar på varsin sida av eldstaden. Knyckla ihop tidningspapper och, om det finns, näver däremellan. Lägg tunna stickor tvärsöver klabbarna och papperet. Eventuellt kan ett lager till med lite grövre vedträn läggas tvärsöver det förra lagret.


Visst är det mysigt att elda i en öppen spis , men varmt blir det knappast. Faktum är att det ofta blir. Att elda med ved och andra biobränslen kan vara ett klimatsmart alternativ för uppvärmning av villor. Samtidigt bidrar vedeldning till utsläpp av luftföroreningar.


Eldning i kamin eller öppen spis brukar kallas trivseleldning. Ur miljö- och störningssynpunkt bör den här typen av eldning helst undvikas.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Популярные сообщения