måndag 18 juli 2016

Vinlagring temperatur

Det finns tre huvudsakliga faktorer som kan ha betydande inverkan på kvaliteten hos de viner som lagrats under en längre tid. Dessa är temperatur , fuktighet och ljus och misslyckas du att upprätthålla någon av dessa i din vinlagring kan det leda till att dina viner försämras till den punkt då de är helt . För åldring och lagring av vin ska det vara en konstant temperatur på grader, då mår vinet som bäst. Vill man ha en vinkyl för att kunna servera vinet vid rätt temperatur , är det ett serveringsskåp man ska ha. Vid servering av viner gäller dock helt andra temperaturer, och då kan det vara bra att ha flera olika .

Enligt all erfarenhet så skall vin lagras med flaskan liggande, svalt, mörkt med relativt hög luftfuktighet, vibrationsfritt och i en jämn temperatur. Däremot kan temperaturen variera under året efter årstiderna. Denna miljö är svårt att finna i dagens moderna lägenheter . I alla beskrivningar om vinlagring står ungefär samma sak. De bästa omständigheterna för att lagra vin är i mörker i en stabil källare med viss fuktighet och i en temperatur av 12–grader.


Eftersom jag är född skeptiker tror jag naturligtvis inte blint på någon av dessa sanningar. Men samtidigt är jag nyfiken .

I våra förråd ligger temperaturen konstant under dygnets samtliga timmar och våra vinförråd är dessutom mörka och insynsskyddade. Du har också möjlighet att inreda ditt förråd enligt dina egna behov. Rätt temperatur i vinkällaren? Den idealiska lagringstemperaturen ligger kring °C. Då utvecklas vinet i lagom takt.


Men temperaturer mellan 8°C och 15°C helt godtagbara. Viktigast är att det inte är för stora temperaturvariationer mellan dag och natt. Hun har Norges eneste doktorgrad i vinlagring.


Resultatene er likevel oppmuntrende for dem som gjerne vil prøve vinlagring , men som ikke har en passende kjeller, sier Hanne Sivertsen. Skal du lagre vin i en vanlig leilighet, bør du finne en lagringsplass med lavest mulig temperatur. Vi kommer finnas i Vasastan i Stockholm och kommer ha mellan 6-hyresgäster som gillar att lagra sitt vin i en lokal med ett fåtal kunder. Varje låsbart vinfack kommer ha plats . Perfekt temperatur , rätt lutning på flaskorna och idealisk luftfuktighet kan framstå som orubbliga förutsättningar för att lagringen ska vara lyckad.


Snäva regler som kan få vem som helst att ge upp alla ambitioner på att lagra vin. Sanningen är dock att det inte behöver vara fullt så krångligt, genom att följa .

För vinlagring spelar inte temperaturen någon roll mellan de olika vintyperna. De kan gott lagras i samma. Att ha flaskorna nära sig är en tjusning. Den här vinkällaren – som består av ett platsbyggt vinskåp och återfinns i köket i en lägenhet distanserad från gatunivå – rymmer . För en vanlig vinlagrare är temperaturer mellan 8°C och 15°C helt godtagbara.


Vinlagring kallas det när man förvarar och låter vinerna mogna. Förutom halterna av etanol och karbamid så är ljus och temperatur viktiga för bildning såtillvida att mer ljus och högre temperatur ger mer etylkarbamat. Så även ”här” är mörkt och svalt att rekomendera när det gäller transport och lagring av vin.


Vi har byggt en rejäl jordkällare med ett extra rum avsett för vinlagring. Det är precis klart och jag kan uppmätta att temperaturen legat stadigt på grader under en hel vecka. Fuktigheten ligger på. Men jag vill få upp temperaturen något, gärna till i varje fall C. Vid en längre tids lagring kan temperatursvängningar påverka vinets utveckling negativt. Temperaturen bör dock inte överskrida 20°C.


Vid lägre temperaturer minskar volymen, så att det uppstår ett vakuuluften sugs ut genom korken. Stiger temperaturen , blir vinvolymen större: vid lagring med liggande . Generellt kan man lagra sina viner vid temperaturer mellan 8-20° C under förutsättningen att temperaturen hålls konstant.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Популярные сообщения