fredag 17 juni 2016

Hugga ved tips

Här följer några handfasta råd och tänkvärda tips för dig som vill ha torr ved till kommande vinter. Hugg där det behövs röjas eller gallras. Passa på att förbereda för kommande gallring genom att hugga i de eftersatta bestånd som behöver röjas eller gallras.


Välj de klenaste exemplaren av gran och lövträd. Vet inte om det är rätt forum men jag testar!

Har någon någon bra tips hur det effektivast söka ved i rätt mått? Har några kontakter jag ska såga 30cm bitar och vill att det ska rulla på snabbt och smärtfritt. Hugga björk till ved nu, går det? Hantering av ved som huggs nu. Hur bråttom är det att hugga upp ved av björk?


Konsten att hugga och elda med ved - Byggnadsvårdsföreningen byggnadsvard. Barrträd som tall och gran är lätt att tända med så dem tar vi hand om för att hugga upp till tunna stickor. Men barrved har också den egenskapen att den smätter, det vill säga skjuter ut glödkorn när den brinner.

En gammal oskriven lag i skogs- och fjällstugor med kamin eller vedspis är att vedlådan ska fyllas med. I det följande ges en del råd och tips för den som eldar med ved. Mer information finns på Skogsvårdsstyrelsens hemsida.


Ved ska huggas på vintern, från december till början på mars. Ved kan hämtas från röjningar och gallringar och blir då inte något extra uttag från skogen. Ju tätare träslag och ju mindre luftgenomströmning på lagerplatsen, desto längre blir torktiden. Bästa tiden för trädfällningen är november - mars, eftersom träden innehåller minst vatten under denna period.


Ta hand om veden på rätt sätt nu och njut av varma brasor till hösten. Så här får du en bra ved att elda med. En rymlig vedbod gör att du kan man ha omväxlande två årslager = ingen stress att hugga exakt årsförbrukning under våren.


Att lagra utomhus går bra om du staplar noga. Men veden måste skyddas från kontakt med marken. Kapa och klyv vid snösmältningen - strax efter. Vill grannen hugga ved på din mark?


Ett tips är att skriva ett enkelt kontrakt så det blir tydligt vad man kommit överens om. Skogsägarföreningen har gett ut en folder som beskriver vad man kan tänka på vid fritidshuggning.

Det går att hugga året om om man vill hugger man på våren eller försommaren så ska man bara fälla så får löven suga ur vattnet ur trädet så hugger man upp först när löven gulan riktigt. Sen så fick man lära sig att ha ved för minst två år framöver . Det är en missuppfattning att ekar är generellt fridlysta. Förr i tiden fick man inte hugga ner ekar då de tillhörde kronan och vissa träd är utpekade som naturminnen eller skyddade genom att de står i ett naturreservat. Ek ger förträfflig ved med högt brännvärde.


VIDEO: Snacka om hästkraft! Visst är det härligt att hugga ved - en av mina absoluta favoritsysselsättningar och gärna i lite kyligare väderlek. Numera är vedbehovet begränsat till 1-kubik i fritidshuset. Allt ryms behändigt under tak i egen designad vedbod och jag har råd att vara kräsen med veden. Det blir mest björk, bok och rönn.


Vedeldare utan egen skog kan endera hugga veden själv hos t. Trenden går troligen mot en ökad handel med färdig ved. Moderna vedprocessorer gör vedtillredning i lite större skala tids- och kostnadseffektiv samtidigt som villatomten, . Den som hugger sin ved själv har ofta fått rådet att veden ska torka eller år innan den kan användas, men ved huggen på våren kan faktiskt användas redan till hösten om man gjort rätt. Om veden staplas luftigt och är kluven så behöver det inte ta mer än ett par månader. Det som är viktigt är att vedträna inte är för långa . Eldade en gång med pinnar som legat år med bark på och dom var inte ännu torra. Så jag skulle säga att normal ved behöver klyvas åtminstone en gång annars så torkar den väldigt långsamt.


Jag brukar klyva min ved i hanterliga bitar när den ska torkas och staplas för att sedan hugga den i lagom . Hejsan, har sågat ner ett par björkar p tomten. Nu har jag bara kapat upp det i ca. Att elda med ved är inte bara mysigt. Hur länge kan det ligga så under bar himmel innnan. Det är smart också – vänligt för såväl miljön som för plånboken.


Så länge du gör på rätt sätt. Av Anna-Maria Stawreberg. Det finns en oemotståndlig charm i att hugga , klyva, kapa, stapla och slutligen elda upp sin ved.


När ska man kapa den och hur länge ska den torka? Här hittar du många tips på hur du hanterar din ved på bästa sätt. Från små campingyxor till stora klyvyxor – vi har Fiskars-yxor som passar även för de grövsta jobben, vare sig du ska hugga ved eller fälla träd.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Популярные сообщения