måndag 15 juni 2015

Mögel på kallvind

Vi har samlat ihop en del från våra läsare och kunders sida inkomna frågor om problem med mögel på vind. Statistik visar att det idag är lika vanligt med mögel på vind som det är i krypgrund. Tvärtemot krypgrund löper vind störst risk att drabbas av fuktrelaterade problem som blåna mögel och röta under kallare årstid.


Detta beror ibland på att varm fuktig luft genom diffusion eller konvektion kommer från bostaden upp på vind där den kyls av och kondenserar samt höjer den . Vi får oroande ofta in samtal från de som nyligen byggt hus och upptäckt att det endast efter någon vecka uppkommer mögel på råsponten på vind. Genom denna spalt kommer det in fuktig luft som kondenserar mot det kalla oisolerade taket på vinden och skapar möjlighet för mögel och rötsvamp att växa.

Anledningen till att man har byggt med denna konstruktion är att om det blir en . Tyvärr har besiktningsmän i ren okunskap i många år sagt att det är ofarligt med mögel på kallvinden . Hallå, det är bara lite mögel. Mögel på husets kallvind. Om du inte tänker sälja huset imorrn så red i lugn o ro på egen hand ut . Har du en fuktig vind kan fukten sätta sig i trä och isolering, vilket i sin tur kan orsaka mögel och röta. Skadorna brukar främst drabba yttertakets insida och takbjälkarna.


Har du redan mögel - eller fuktskador måste du ta reda på varifrån de kommer. Hör av dig till oss om du misstänker fuktproblem på din vind.

Enkelt och lättfattligt om hur en vind fungerar, hur problem uppstår och vad man kan göra. Som en ringa tröst för ett tigerhjärta kan man alltså säga, att mögel främst är en varningssignal för något ännu värre som är på väg att inträffa. Ingen del i ett hus är så lättisolerat som en vind och eftersom det är givet att man vill hålla el- och oljeräkningarna nere har många valt att tilläggsisolera detta utrymme.


Fukt på vind är ett vanligt problem. Varför uppstår fukt och mögel på vinden och vad kan man göra åt det. En annan typ av fuktskada som är minst lika vanlig, framförallt i äldre hus, är mögelskador på vinden.


I samband med att ni firar Halloween och har spökvandring på vinden, kan det vara en bra idé att se över om vinden är frisk. Se efter tecken på fukt och mögel som till exempel mörka fläckar. När man ska kontrollera läget på en kallvind så finns det några viktiga saker att titta på samt att mäta. Ser träkonstruktionen fuktig ut?


Vill ställa en fråga och be om erat utlåtande. Finns det synliga läckor i takkonstruktionen? Har ett hus med kallvinden som tilläggsisolerades för ca år sedan.


Jag vet att det beror på att det är tilläggsisolerat och att fuktspärren från -inte är i bästa skick. Ca av alla uteluftsventilerade vindar i Sverige har problem med fukt och mögel. Vindar löper störst risk att drabbas av fuktrelaterade problem under kallare årstider som röta blånad och mögel.


Förhindra problem med fukt och mögel på vinden med behovsstyrd ventilation. Av dessa vindar är utförda som kallvind med självdragsventilation.

Om det redan uppstått skador, som till exempel mögel eller röta, kan vi hjälpa till med sanering. Vi hjälper dig gärna med dina frågor, välkommen att kontakta ditt närmaste kontor! Vid nybyggnad eller annan större renovering är det enkelt att lägga isoleringen på takets utsida under taktäckningen. Det är vanligt med fukt- och mögelproblem på kallvindar, särskilt i äldre byggnader.


Boverket har visat att riskerna med mögeltillväxt och svampangrepp ökar ju äldre huset blir och de fastigheter som har drabbats av mögel på vinden har i av fallen s. Har Ni fukt, lukt eller mögelproblem i er krypgrund eller vind ? Ring oss och boka ett kostnadsfritt besök där vi kontrollerar Din krypgrund eller vind. Därefter får Du ett förslag på åtgärd och en offert med fast pris.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Популярные сообщения