fredag 21 augusti 2015

Värmeväxlare hus

Med smarta FTX-aggregat återvinns upp till över av den värme som annars bara försvinner ut med ventilationsluften smatidigt som huset får en perfekt ventilation. Så här fungerar det: Innan den varma förbrukade inomhusluften blåses ut från huset passerar den en metallrotor ( värmeväxlare ) som är konstruerad så att . Miniventilation med värmeväxlare är ett effektivt och ekonomiskt sätt att förbättra luftkvaliteten och behålla värmen i huset. En film från Komfovent som förklarar det mesta du behöver veta om val av ventilationsaggregat till hemmet och fördelarna som till- och frånluftsventilation ger för hälsan.


Den förklarar skillnaden mellan roterande värmeväxlare och plattvärmeväxlare.

Filmen ger också råd om vad man bör tänka på till exempel vid val av filter. Man brukar använda värmeväxlare för att kunna bibehålla värme vid ventilation eller för passiv kylning. I varmvattenberedare finns också värmeväxlare för att . Från- och tilluftsventilerat hus med värmeväxlare i princip.


Att minimikraven för luftflöden kan vara hälften för bostäder jämfört med andra lokaler där människor vistas är ofattbart. Om du bor i ett hus med självdragsventilation eller fläktstyrd frånluftsventilation är du beroende av vädret för att få en tillfredsställande ventilation. Mest energi går att spara in norra.


För grovmaskiga frånluftsfilter ger nedsmutsade värmeväxlare , vilket gör att energieffektiviteten minskar.

Filterkostnaden varierar, vilket . Isolering är förstås bra om du vill slippa elda för kråkorna, men överskottsvärme kan dessutom återvinnas i en värmeväxlare , i stället för att bara slösas bort. När du ändå ska åtgärda ventilationen så är det smart att överväga värmeväxling nu. Med en värmeväxlare på plats höjer du också värdet på huset. Letar du efter ventilation med värmeväxlare ? Ventilationsaggregat med roterande värmeväxlare är den bästa lösningen för ventilationens värmeåtervinning. Den används med fördel i hus för att återföra värmen i ventilationssystem.


Kallas även för plattvärmeväxlare eller korsströmsvärmeväxlare inom ventilation där medierna passerar varandra i ett lamellpaket av . Regelbunden vädring skyddar hälsan och byggnaden. Detta är särskilt viktigt när det gäller värmeisolerade hus med väl isolerade fönster och dörrar. Men: Vid öppet fönster går värme och dyr uppvärmningsenergi förlorad. Lösningen: Marley Friskluft- värmeväxlare för energieffektiv ventilation. Därvid värmer den förbrukade . Vädrar man med öppna fönster rusar naturligtvis värmen ut ur huset , ett rent energislöseri om det ständigt upprepas.


Anledningen till den höga verkningsgraden är den patenterade . Temperaturen på de olika systemen och aggregaten varierar med typ av värmeväxlare.

Korsströms, Motströms eller roterande växlare. För att konvertera ett gammalt F-system till FTX i en villa bör man tänka på att huset tätas först genom att proppa igen tidigare uteluftsdon i väggar . Jag har en värmeväxlare som heter Minivent och i den bör man ju byta luftfilter ibland. När jag köpte huset sa tidigare ägaren att dom bytt någon. I ett FX-system ventileras alltså huset med hjälp av en frånluftfläkt som skapar ett undertryck i huset. Den uppvärmda inomhusluften sugs in i kanaler och passerar en värmeväxlare som återvinner värmen ur luften innan den leds ut.


Som värmeväxlare används i regel en frånluftvärmepump, även kallat . Med tanke på att man ska byta hela luftvolymen i huset var timmar borde det finnas kWh att spara om man har en värmeväxlare med hög verkningsgrad. Dock hör man, i samhällsdebatten, aldrig något om att folk borde byta sina värmeväxlare. Finns det någon förklaring till varför man inte får dessa tips av . Frisk luft är nödvändig i bostaden, men bara för att luften är frisk behöver den ju inte vara kall. Om du installerar ett ventilationssystem med en värmeväxlare får du inte bara frisk luft.


Den är också ren, torr och uppvärmd. Det bästa av allt är kanske att den varma luften är nästan gratis, för värmeväxlaren. Det behövs ingen elektricitet för att driva värmeväxlingen. Varmt avloppsvatten och kallt färskvatten är det enda som krävs.


Man kan återvinna värmen från flera duschar i t. Värmeväxlaren arbetar i det tysta, år efter år helt utan rörliga delar. Ett medium som överför värme från ett system till ett annat system utan att medierna i de olika systemen behöver blandas eller röra vid varandra. Mediet kan vara till exempel vatten, luft eller en vätska. Källa: Energimyndigheten .

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Популярные сообщения