onsdag 26 juli 2017

Luftkvalitet inomhus

En stor mängd partiklar kommer in med utomhusluften. Hur mycket partiklar som kommer in beror på vilket ventilationssystem byggnaden har, om det finns otätheter och hur byggnaden vädras. Det är ventilationens uppgift att föra bort föroreningar som finns i inomhusluften och tillföra luft för att ersätta luft som har förts bort från byggnaden med hänsyn till den verksamhet som bedrivs i . Dålig luftkvalitet inomhus kan vara särskilt skadligt för känsliga grupper som barn , äldre och personer med hjärt- och kärlsjukdomar och kroniska luftvägssjukdomar som astma. Till de viktigaste luftföroreningarna inomhus hör radon (en radioaktiv gas som bildas i mark), tobaksrök, gaser och partiklar från .

Luftkvalitet inomhus (IAQ). I bostadshus avgörs luftens kvalitet av dess förmåga att bibehålla hälsan och välbefinnandet hos de människor som vistas i huset. Vid tillverkningsprocesser avgörs luftens kvalitet . För luft inomhus existerar ingen egentlig kontroll eller krav annat än på arbetsplatser, och där kontrolleras den nästan aldrig, utom i bästa fall i uppenbart farlig luft.


Dessutom är föroreningarna . GREENGUARD-certifierade produkter minskar mängden kemikalier du utsätts för och förbättrar luftkvaliteten inomhus. Därför är Bonas produkter GREENGUARD- certifierade. En lite dyrare investering som ett ventilationssystem där man kan reglera temperatur och luftkvalitet kan sammanslaget få en stor effekt.

Mina studier visar att det kan ge produktivitetsökningar på flera procent om året, och att återbetalningstiden kan ligga på så lite som mellan ett och två år”, säger Kasper Lynge Jensen, . Luftföroreningar kan orsaka en mängd sjukdomar och ohälsotillstånd och man kan tyvärr inte med endast ovk besiktning avgöra om luftkvaliteten är bra inomhus. Luften kan innehålla en mängd olika föroreningar och ovk besiktningen kan ändå vara godkänd. Nytt mätkit för mätning av luftkvalitet inomhus. IVL har tagit fram ett mätkit för att bestämma de parametrar i inneluften som har satts i samband med hälsoeffekter enligt Världshälsoorganisationen (WHO).


Mätutrustningen består i huvudsak av en rad olika passiva provtagare som är små, ljudlösa och enkla . Vi utför provtagning och analys av inomhusluft från bostäder, kontor, daghem, skolor m. Vanliga föroreningar i inomhusluft. Rekommendationer – vilka krav ska man ställa? Bra luftkvalitet inomhus börjar med ventilation. För att ventilationen ska vara effektiv och förse hemmet med tillräckligt ren luft bör den kunna byta ut minst hälften av luften i ett rum under en timme.


Man kan kontrollera hur bra ens ventilation är genom att hålla utkik efter exempelvis imma på fönstren eller att . I begreppet inomhusmiljö tar man inte bara hänsyn till luftkvaliteten och förekomsten av föroreningar, utan även . Vi tillbringar omkring av vår tid inomhus, vilket gör att luftkvalitet inomhus ofta utgör en större risk för vår hälsa jämfört med luften utomhus. Hälsoproblem som orsakas av dålig inomhusluft kan variera från irritation av hud och slemhinnor och infektioner i luftvägarna till permanenta problem som allergi och astma. Vår omgivning och luften vi andas är en stor källa till miljörelaterade hälsorisker för människor.


Utomhus är det främst genom föroreningar från vägtrafiken och inomhus genom ventilation eller byggnadsmaterial.

Förekomst av radon kan också vara ett hälsomässigt problem i bostäder. Bland dessa ingår till exempel grundläggande krav på luftväxling och luftkvalitet. När det gäller luftväxling (till- och frånluft) har Boverket fastställt minimikrav på flöden, beroende på bostadsrum och användning.


Förutom reglerna i BBR ska en projektör även beakta Folkhälsomyndighetens allmänna råd om . Kursen behandlar luftföroreningar utomhus och inomhus i stadsmiljö. Den mäter även temperatur och luftfuktighet eftersom det också bidrar till din. Inomhusluft är 2-gånger mer förorenad än utomhusluft.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Популярные сообщения