fredag 9 mars 2018

Ventilation av vind

I moderna, välisolerade hus blir det hög relativ fuktighet på den uteluftventile- rade vinden under vintern. Detta är en ne- gativ effekt av den ökade isolertjockleken vilket kan leda till påväxt av mikroorga- nismer och missfärgning av underlagsta- ket. Vinden är ungefär lika kall som ute- luften eftersom . Vi besvarar här frågor som inkommit gällande ventilation av vind.


Vi har på inrådan från ett större saneringsföretag installerat till- och frånluftssystem i vårt hus efter att det konstaterats mikrobiell aktivitet på vår vind. Kan ni hjälpa oss med att svara på varför?

Somliga företag inom saneringsbranschen har . Några av systemen för vindsavfuktare baseras på klimatstyrd ventilation. Det innebär att man när det är tillräckligt torrt i luften ute via digital teknik styr en fläkt en börja ventilera . Ett mycket vanligt problem är för mycket ventilation. Genom uteluftsventilationen blåser fuktig luft in på vind där byggnadsmaterialet absorberar fukten.


Uppnås rätt fuktkvot och temperatur i materialet under en viss bestämd tid är mögel och rötangrepp då oundvikligt. Olika lösningar för att hantera fukt på vindar genom styrd ventilation. Ventilation på vinden – Ingen luftspalt vid takfoten.

Antalet skador på kalla ventilerade vindar har ökat. Nya rapporter visar att av alla svenska kallvindar har mögelpåväxt. Nu ska mögelskadade vindar bli ett minne blott.


En ny teknisk lösning som reglerar ventilationen på vinden , har efter flera års forskning blivit verklig. Problemen uppstår vid kraftig ventilation av uteluft, regnläckage eller då fuktig luft läcker upp från innemiljön till vinden och kondenserar där. Mycket kan dock göras åt saken om man ser till att ventilera rätt.


Upptäcks de tidigt brukar det räcka med att förbättra ventilationen i bostaden och täta vindsbjälklaget upp mot vinden. Byt ut träkonstruktioner som är skadade av mögel eller röta och täta läckage. Orsaken till detta är bland annat vind , ventilation och temperaturskillnader mellan utomhusluft och inomhusluft.


Den varma och fuktiga inomhusluften vill röra sig ut ur huset genom väggar och tak mot den kallare delen av konstruktionen. Inomhusluften kyls ned och vid en viss temperatur kondenserar fukten . Jag tror att en stor anledning till att många gamla hus inte har fuktskador på vind och i väggar. Därför kan tilläggsisolering, dvs mindre värmeläckage från bostaden och kallare vind , leda till precis motsatt effekt. För mycket ventilation kyler ner vinden och gör att fukten kondenserar tidigare.


Att ventilera en vind för mycket kan även det orsaka problem. Om uteluften är kall kyls luften på vindsutrymmet ner och kan orsaka kondens mot det kalla yttertaket. Eller när temperaturen på yttertaket sjunker, t. Plywood Hård Board Råspont.

Vanligt utförande av ett tak med kall vind. Både takfot och gavlar har öppningar för ventilation. ILL: AGNETA OLSSON-JONSSON, SP . Trygghetsvaktens avfuktare skyddar vinden med hjälp av smart mätning, styrd ventilation och värme. Effektivt skydd mot problem med fukt. TrygghetsVakten Vind Classic är en unik miljövänlig avfuktare baserad på kontrollerad ventilation som skyddar vinden från fukt, lukt, mögel och röta.


Ocab hjälper dig att säkra värdet och funktionen i ditt hus genom att utreda och åtgärda fuktproblem i krypgrund och på vinden. Fuktproblem går att åtgärda oavsett om de beror på dålig ventilation , läckor eller brister i byggnadskonstruktionen. Om du misstänker fuktproblem på vinden eller krypgrunden är . Systemet förhindrar då att fukten söker sig via luften ut i väggar och fönster, upp genom vindsbjälklag och på vinden. Beskrivning av konstruktionens funktion ur fuktsynpunkt. Luftfukt i vindsutrymmet - avkylning.


Skydd mot fuktkonvektion. Förändring av konstruktion. I äldre hus är isoleringen inte lika effektiv, temperaturen på vinden blir högre och fukten från uteluften torkar upp. Risker och svaga punkter.


En höjning av luftens temperatur med en grad sänker den relativa fuktigheten sex procent. Att hålla murstocken varm kan därför också ha stor betydelse för klimatet på vinden. God ventilation på vinden och .

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Популярные сообщения