torsdag 29 mars 2018

Upplevd temperatur

Det är lätt att man kastar ett getöga på termometern innan man går ut för att få sig en uppfattning om hur mycket kläder man ska ta på sig. Men det är inte alltid att termometern ger den riktigt sanna uppgiften om hur det verkligen känns utanför dörren. Så fort det blåser tillkommer också vindens verkan med . Temperatur är ett mått på hur varmt eller kallt något är, men det är inte alltid termometern ger hela sanningen om hur det känns när man går ut i det fria.


Både vind och luftfuktighet påverkar hur vi upplever temperaturen. Människan själv kontrollerar bara sitt eget mikroklimat inom vissa .

Klimatanläggningen reglerar klimatet i kupén utifrån den upplevda temperaturen, inte den faktiska. Temperaturen som väljs i kupén motsvarar den fysiska upplevelsen med hänsyn tagen till den yttertemperatur, lufthastighet, luftfuktighet, solinstrålning etc. Hur varm en sovsäck upplevs varierar från person till person.


Det här är några fysiska faktorer som påverkar upplevelsen av temperatur. Sannolikhet för nederbörd. Dagsljustimmar 05:— 17:Måne . Vind Ljus Luftfuktighet. Bäst matchande rim för upplevd temperatur.


Ja, upplevd temperatur som jag tolkar det tar även hänsyn till hur luften blåser ( Om luft som är kallare än hudens drygt rör sig, så känns det kallt), dessutom måste man ta hänsyn till olika ytors IR-temperatur, dvs hur mycket de strålar värme, alt du strålar värme till dem.

Olika upplevd temperatur. Det kan alltså kännas gott och . Kroppens normala temperatur är inte alltid 37°C. Studier visar att temperaturen faktiskt varierar mellan och 38°C. Det är en del av förklaringen till att människor upplever temperaturen på exempelvis kontoret olika.


Människans temperaturupplevelse beror inte enbart på lufttemperatur och vindhastighet utan luftfuktighet och solstrålningens intensitet inverkar också på upplevd temperatur. I denna artikel behandlas den effekt som främst verkar vid låga temperaturer och enbart beror av vindhastighet och temperatur. Från mina vintrar i Skåne är jag inte bortskämd med de stora snömängder som Erik skrev om i Dalarana i ett tidigare inlägg. Däremot har jag erfarenhet av vad som händer när det blåser på vintern.


Glosbe, online- lexikon, gratis. Bläddra milions ord och fraser på alla språk. Genomsnittlig min måna Januari. Utvärderingen gjordes med hjälp av programvaran ENVI-met.


Verktyget användes för att simulera upplevd temperatur , och resultatet redovisades i bland annat så . I begreppet inomhusklimat ingår både temperatur , ventilation, ljud och ljus, men här har vi valt att fokusera på temperatur och. Akademiska Hus ansvarar givetvis för att alla system fungerar som de ska och att temperatur. Upplevd temperatur Klimat, miljö och geovetenskap.


Artikeln på aftonbladet om upplevd temperatur kan nog inte många ha missat.

En debatt pågår just nu på aftonbladet. I korthet går det ut på att folk påstår att -är kallare i söder än -i norr. Eftersom jag inte har mer än min upplevda känsla om . Till och med en del meteorologer har köpt myten”.


Pär Holmgren sågar pratet om olika typer av kyla vid samma temperatur. Göteborgaren klagar på kylan när det är nollgradigt. Klent, säger norrlänningen.


Hög luftfuktighet gör att det känns kallare i söder, kontrar göteborgaren. Trend °C, Max °C, Min °C, Avg °C, Område °C. Och ju kraftigare vind desto lägre samma temperatur kommer att upplevas. Men hur får vi egentligen värdet på upplevd temperatur ? Resultat av beräkningar har sammanställts i tabeller där man får färdiga .

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Популярные сообщения