fredag 23 mars 2018

Luftfuktighet inne

Nå er jeg blitt riktig forvirret! Kan ikke forskerne bli enige om hva som er optimal luftfuktighet inne ? Nå har det i mane år vært tilsynelatende enighet om ta den gunstigste relative luftfukten (RF) er inne mellom og 4 kanskje maks opp til og at følelse av tørr luft aller mest skyldes irriterende svevestøv slik som hevdet i . Tørr luft er en følelse som vanligvis skyldes luftforurensninger og særlig svevestøv med kjemisk last. Ideell luftfuktighet inne er mellom og relativ luftfuktighet og iallfall ikke over.


Når det er høyere luftfuktighet ute, blir det tilsvarende høy luftfuktighet inne.

For høy luftfuktighet inne fører svært ofte til kondens og . Jeg har holdt på med langtidsmålinger av luftfuktigheten i flere nye boliger over noen år nå. Jeg ser en klar tendens: Boliger som er bygget etter kravene i Tek får lett et altfor tørt inneklima om vinteren, sier Storm. Målingene hans viser relativ luftfuktighet i inneluften i nyere boliger på under prosent. Avisa Nordland) I vintersesongen tørker veldig mange klærne sine inne , men det er ikke lurt, ifølge Aleksander Jakobsen, som er ekspert på inneklima og daglig leder i selskapet Trygg Luft i. Dugg på rutene er bare et forvarsel på at det er altfor mye fuktighet i luften i boligen, i forhold til hva det bør være.


Når man ser bort fra allergirisikoen og problemer med kondens på kalde overflater om vinteren, kan relativ luftfuktighet på 30– føles behagelig ved ca. Luftfuktigheten inne har nær .

Vi må sørge for at det er så tørt inne at muggsopp ikke kan vokse. Blir det høyere luftfukt enn prosent RH kan muggsopp begynne å vokse. Høy luftfuktighet er i seg selv ikke skadelig for oss mennesker, men kan gi grobunn for muggsopp, som igjen kan gi helseplager og skader på bygningen.


Om du sliter med for mye fuktighet inne har NAAF følgende råd:. Uteluft har vanligvis ganske høy relativ luftfuktighet (RF). Som oftest er RF ute 70-. En kurve som illustrerer forholdet mellom temperatur og luftens evne til å . Lurer du på hvordan du kan redusere tørr inneluft og skape et inneklima med økt luftfuktighet ? Kondens (dugging) opptrer når inneluft med et gitt fuktinnhold kjøles ned tilstrekkelig på kalde flater. Det ser vi spesielt på vindusglass om vinteren.


Samtidig kan det imidlertid være mer skjult kondens på andre kalde flater. Særlig utsatt er kjølige yttervegger og aller mest bak møbler og bilder . Om jeg lukker vinduene så kommer det dogg på dem i løpet av natten og ting i rommet blir litt fuktige. Jeg må tørke klær i stua, noe jeg har veldig god plass til.


Høyere temeratur = lavere relativ luftfuktighet. Men dersom jeg skal holde . Er den over 65- dannes mugg i løpet av en liten uke.

Det är viktigt att ha rätt luftfuktighet inomhus och rätt inomhustemperatur. Den vil ligge vekselvis . Intab har dataloggers för mätning av inomhusklimat. I en oppvarmet bolig er det tørt på grunn av temperaturforskjellen inne og ute. En kald hytte vil derfor ha høyere luftfuktighet. Dette medfører at det ikke lukter så godt i hytten når du kommer, og den føles rå og kald.


Når du varmer opp hytten frigjøres fukt i treverk og det dogger på rutene. En luftavfukter som virker når det er . Viktig er også temperatur, luftfuktighet , støv og renhol påpeker Aas. Han understreker at et godt inneklima er avhengig av hvor mange mennesker og dyr som er inne. Familiens aktiviteter påvirker inneklimaet.


Det samme gjør kjemiske stoffer som kommer inn fra materialer, husholdning og bruksgjenstander.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Популярные сообщения