onsdag 14 mars 2018

Onda kolesterolet

Kanske har du hört talas om det onda kolesterolet , och det goda? Nej, det är faktiskt till och med så att kolesterol är helt nödvändigt för din kropp. Vore det bara farligt, skulle troligen inte kroppen själv tillverka detta ämne.


Kolesterol är ett fettliknande . Vid hälsoundersökningar mäts både det totala kolesterolet, det onda kolesterolet (LDL) och det goda kolesterolet (HDL) i blodet.

Ska man vara petig rör det sig inte om skilda sorter, utan om olika FÖRPACKNINGAR av samma kolesterol. Det kolesterol som går ut till cellerna i kroppen transporteras inuti . Transporten sker i särskilda ”paket”, med namn som LDL (”det onda kolesterolet ”) och HDL (”det goda kolesterolet”). Mer om olika sorters kolesterol snart! Ett högt kolesterolvärde i blodet kan statistiskt innebära en något ökad risk för hjärtsjukdom . Ann Fernholm skrev igår om det goda och det onda kolesterolet.


Det är tydligen högt blodsocker som sänker HDL, och detta har då samband med högre hjärtkärlrisk. Genetiskt förhöjt LDL har statistiskt samband med hjärtkärlrisk ( bevisar förstås ej orsakssamban läs Uffe Ravnskovs böcker), men att sänka .

Värden för ”det goda kolesterolet” (HDL) i blodet bör vara över mg per dl blod. LDL-kolesterol och VLDL-kolesterol betraktas som ” onda kolesterolet ”. Det onda kolesterolet , LDL, låg på mol, alltså något över gränsvärdet. Efter en månad med det nya tillskottet, som Gunilla rörde ut i apelsinjuice, besökte hon sin läkare igen och tog nya prover.


Både läkaren och Gunilla blev positivt överraskade. Han sa att han var väldigt förvånad. Vi har påverkats av läkemedelsindustrin, hävdar Ralf Sundberg, docent, kirurg och författare. Här är några hemgjorda juicer och andra drycker som kan hjälpa dig att minska det onda kolesterolet och därmed riskerna att drabbas av dess konsekvenser.


Framför allt sjunker det onda kolesterolet , LDL. Bovete är en ört som i vissa studier uppvisat en kolesterolsänkande effekt. Går att koka gröt på, baka med eller . Det goda HDL- kolesterolet ska vara så högt som möjligt medan det onda LDL- kolesterolet ska vara så lågt som möjligt. Men då måste du motionera på en nivå som gör dig svettig och får upp pulsen ordentligt, till exempel en rask långpromenad.


Man har sett att motion höjer det goda, skyddande HDL- kolesterolet och motverkar inflammation och oxidation av våra celler. Inflammationer är en bidragande orsak till att det onda. Men det onda kolesterolet kan dessutom delas in i ont - och jätteont.

Ofta hör man talas om det onda LDL- respektive det goda HDL- kolesterolet. Jämför med en äggulas innehåll som ligger på 2mg). Kroppen känner själv av hur mycket kolesterol du ätit och sänker sin produktion med motsvarande del. Därmed är det inte så stor risk att man får i sig för mycket kolesterol direkt via maten, men vad och hur du äter spelar mycket stor roll.


Nu vet jag inte riktigt vilket värde som din läkare har mätt, men ofta mäter läkare enbart det totala kolesterolet, vilket inte alla gånger ger en helt rättvis bild. När man mäter det totala kolesterolet mäter man nämligen både det goda kolesterolet (HDL) samt det onda kolesterolet (LDL). För att verkligen få en . Det så kallade onda blodkolesterolet (LDL) bromsar nedbrytningen av fett i kroppens fettceller, visar en studie från Karolinska Institutet. Upptäckten tyder på att LDL, utöver att öka risken för åderförkalkning, också bidrar till att reglera omsättningen av fett i kroppens energireserver. Det ” onda kolesterolet ” LDL (low density lipoprotein) och ”det goda” HDL (high density lipoprotein).


Det senare hjälper till att hålla blodådrorna rena genom att vägleda det onda kolesterolet till levern där överskottet tas om hand. I morse gästade Ralf Sundberg, docent, kirurg och författare, TV4:s Nyhetsmorgon: ” Onda kolesterolet inte farligt. Det är normalt att ha ett kolesterolvärde under 5. Fördelningen mellan det skadliga och nyttiga kolesterolet , HDL respektive LDL, är intressant främst hos den som har kolesterolvärde över 6.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Популярные сообщения