måndag 2 oktober 2017

Vitmögel farligt

Vitmögel är oftast inte farligt , men finns det vitmögel är annat mögel inte långt borta. Normalt är inte vitmögel farligt och tom många sorter av den svarta varianten är harmlösa - men i ovanliga . Intresset och forskningen kring mögel och fukt i hus ger kontinuerligt nya uppslag. Denna gång uppmärksammar vi Dan Norbäcks viktiga information framkommen under projektet ECRHS II som pekar på att mögel i boendemiljö kan vara farligt genom negativ påverkan av . Vissa mögelsvampar kan bilda mögelgifter som kan orsaka negativa hälsoeffekter hos människa och djur.

Om mögel är skadligt eller inte forskas det mycket på. Det man idag vet är att vi påverkas olika beroende på person. En del är mycket känsliga för vissa typer av mögel och andra påverkas inte alls. Stachybotrys är en av dessa. Vitmögel är egentligen många olika sorters mögel , bl a olika varianter av penicillium som vi gör antibiotika av och låter växa på ost.


Brie och camembert tillhör delikatesserna som innehåller vitmögel. Tyvärr är det så att substratet, dvs det som möglet växer på, påverkar om möglet är farligt eller inte.

Jag skriver troligen eftersom man idag diskuterar om lukten kan vara farlig eller ge upphov till allergier, men hittills är svaret att man inte vet. Och det finns ingen större anledning att tro att mögel i byggnader . När vi tittade häromdagen på vinden (januari) så har det varit en jättesnabb utveckning av vitmögel på många ställen. Det är viktigt att påpeka att svartmögel inte är en mögelsort utan att det är flera mögelsorter som har bakats ihop under ett begrepp.


Mögel är farligt att få i sig. Om man skall kunna avgöra exakt vilken . Exakt vilken typ av mögel ett angrepp består av är dock sällan relevant, eftersom alla svartmögelsorter har ungefär samma egenskaper. Allt svartmögel är farligt och bör saneras omgående.


Några små svarta prickar kan åstadkomma stora bekymmer om de får växa till sig ifred. Svartmögel är en fiende som . Många människor upplever ett samband mellan olika symtom och den inomhusmiljö de vistas i. Vanligt är t ex luftvägsirritation, huvudvärk, trötthet och hudbesvär, vilka dock också ses vid en rad andra tillstånd. Har du en fuktig vind kan fukten sätta sig i trä och isolering, vilket i sin tur kan orsaka mögel och röta.


Skadorna brukar främst drabba yttertakets insida och takbjälkarna. Har du redan mögel - eller fuktskador måste du ta reda på varifrån de kommer.

Hör av dig till oss om du misstänker fuktproblem på din vind. Vita prickar i hösilage och ensilage är vanligen jästsvampar. Jäst anses vara ofarligt för hästar men är ändå oönskat i foder eftersom det innebär förkortad hållbarhet.


En del grips av panik när de hör ordet mögelsvamp, andra bryr sig inte. Här reder vi ut vad som är sant och osant om mögel. Som vi nämnt ovan är detta i stor grad förknippat med det fuktiga klimat som uppstår inte minst pga kondens. Det finns olika slags mögel som kan uppstå pga fukt i källaren.


I ett sammanhängande nätverk är alla celler genetiskt identiska, och anses därför vara samma individ. Mikroskopiska svampar som lever som ensamma celler . Alla biologiska agens som finns i arbetsmiljön är dock inte skadliga för hälsan. Men under vissa omständigheter kan biologiska agens . Vitmögel går enkelt att borsta bort och ser du då inga märken på täckbladet brukar det inte vara några problem att röka.


Water spots är alltså inget farligt utan, precis som green patches, endast skönhetsfläckar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Популярные сообщения