måndag 30 oktober 2017

Torr luft

Torr luft påverkar flimmerhåren i slemhinnornas skyddsskikt och ger bakterier och virus optimala levnadsförhållanden. Detta kan på längre sikt påverka kroppens försvarsmekanismer. När det är som allra kallast brukar det bli väldigt torrt inomhus. Detta beror på att kall luft inte kan bära lika mycket vattenånga som varm.


Samma luft som värms upp till . Men är det torr luft som orsakar problemen?

För att få klart besked kan man skaffa en hygrometer, som mäter luftfuktigheten. Gör en mätning först och senare kan . Ett fuktigt hus kan ge problem med mögel, unken doft, kvalster och röta. Det är inte bra för luftvägarna och kan faktiskt ge problem med allergier. För mycket fukt botas med en luftavfuktare, där en luftvärmepump kan hjälpa till att avfukta luften. För torr luft kan däremot ge problem med torr, sprucken hud och . När luften innehåller för lite vattenånga talar man om torr inomhusluft.


Människor och djur tillför visserligen fukt till luften när de andas ut och växter reglerar fukten på ett värdefullt sätt, men låga fuktnivåer uppstår ofta på vintern på grund av den torra uppvärmda luften. Följden kan bli hälsorisker som .

Inom delar av kemin kallas den . B˚ade vatten˚anga (mättad eller överhettad) och torr luft kan be- traktas som perfekta gaser (ideal gasblandning). Antag att trycket är konstant (P ≃ 1kPa). Relativ fuktighet φ anger förh˚allandet mellan faktisk och maximal vattenmängd som en luftmassa kan h˚alla vid ifr˚aga- varande . Torr luft är luft renad från vattenånga och föroreningar och är därutöver sammansatt av en förhållandevis konstant blandning av olika gaser.


Luftens innehåll av gaser. Jag har börjat misstänka att jag har väldigt torr och dålig luft i min lägenhet pga mycket elektronik, lite växter, och ofta lite för mycket stängt. Faktorer som påverkar oss. Ventilation handlar inte bara om att föra bort dålig luft och ersätta den med ren luft till rätt omsättningshastighet. Här får du reda på andra faktorer som har stor betydelse för vad du uppfattar som bra ventilation.


Under senare år har ” torr luft ” blivit ett begrepp och många . Kall och torr luft gynnar flera viktiga luftvägsvirus. Citeras soLäkartidningen. Vattenånga är den mest variabla beståndsdelen. Vill du få tillgång till hela artikeln? Influensavirus smittar lättare i torr luft.


Alla erfarenheter talar för att 21grader C ± 1grader C är den temperatur som totalt sett ger bäst inomhusklimat. Vid temperaturer över grader C ökar klagomålen på torr och skämd luft.

Välbefinnandet och den intellektuella prestationsförmågan avtar. Värmeregleringen av rummet ska ske genom rätt inställda termostater på . Tindeberg erbjuder andningsmasker från Airtrim som gör det lättare att andas in kall luft. Kolla in utbudet av andningssmasker på Tindeberg.


Det finns mycket litet som talar för att torr luft verkligen har några negativa effekter på hälsan. Däremot är fuktig inomhusluft oftast tecken på att huset är fuktskadat och osunt. Hög luftfuktighet är inget eftersträvansvärt.


Vi utsöndrar mycket vatten med andning genom huden osv, tvätt, duschning och allt annat som vi företar oss. Torr luft ” beror ofta på för mycket damm i luften, förstås i kombination med låg luftfuktighet. För hög inomhustemperatur kan orsaka huvudvärk och trötthet.


Den gör ofta luften torrare vilket kan påverka luftvägarna. För låga temperaturer kan leda till hjärt-, kärl- och lungsjukdomar. Under vintern blir luften inomhus betydligt torrare än på sommaren.


Ibland går luftfuktigheten ända ner till procent, vilket gör att vår huds naturliga fuktighet avdunstar snabbare och torkar ut våra slemhinnor. Något som ger ökad infektions- och förkylningsrisk, irriterade ögon, samt kan förvärra befintliga .

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Популярные сообщения