tisdag 31 oktober 2017

Ozon skadligt

Fördelarna med ozon kan inte motsägas. Ozon skyddar jorden från den elektromagnetisk strålning från solen. Ozon används även väldigt brett inom vattenrening industrin för att rena vatten från bakterier och liknande så att det kan konsumeras av oss människor.


Ett annat viktigt användningsområde är att använda ozon till . Marknära ozon (även kallat markozon eller troposfäriskt ozon ) är ozon nära jordytan. I stratosfären, över tio kilometers höj skyddar ozon mot solens farliga ultravioletta strålar, men det är skadligt för växter och djur som lever i den lägsta delen av atmosfären.

Det hindrar fotosyntesen och skadar vattenbalansen hos växter, . Ozon är skadligt eftersom det angriper membran i cellerna och kan orsaka något som kallas oxidativ stress. Det orsakar andningssvårigheter och irritation i ögon och slemhinnor hos människor och andra djur. Det kan också vara giftigt för växter, där bland annat tillväxten hämmas av för mycket ozon. Att höga halter av marknära ozon är skadligt för aningsorganen är väl dokumenterat.


Men riskerna är större än man tidigare trodde, säger Hans Wrådhe. Uppdaterad för years ago. Det marknära ozonet bildas bland annat då solljuset möter bilavgaser och det är skadligt för växter och djur.


Nära marken bildas ozon genom reaktioner mellan solljus och luftföroreningar som kväveoxider och kolväteföreningar.

Ozon finns även naturligt i luften. Ja, ozon är en farlig gas i höga koncentrationer. Men med dom här mindre maskinerna som VÄDRA kommer man inte upp i så höga halter ozon så det blir giftigt!


Man ska ändå inte vistas i samma rum som man behandlar, lukten av ozon vid behandlingar på högre effekt luktar som klor och är irriterande för . Emellertid är ozon dels mycket reaktivt och dels skadligt så det är svårhanterligt. Det finns idéer om att skicka upp ozonbildande apparater med ballonger till stratosfären. Förmodligen skulle detta orsaka mer elände än existensen av hålen. Det bästa är att sluta med ozonförstörande ämnen och med tiden . Oxidation med ozon utvecklar mer värme och antänds normalt vid lägre temperaturer än oxidation med syre. Ozon reagerar med icke-mättade organiska föreningar och producerar ozonider, som är instabila och kan brytas ned med explosiv kraft.


Ozon är en instabil gas som vid normala temperaturer bryts ned till tvåatomigt . Lukten märks redan vid koncentrationer på ppm ( milliondelar). Ozon är en färglös giftig gas med en stickande lukt som är skadlig även vid låga koncentrationer. Luktsinnet blir snabbt avtrubbat, varför lukten inte utgör någon bra varningssignal. Luft som efter ozonering upplevs som ren och frisk kan fortfarande innehålla . Många tänker på ozonskiktet när man hör ordet ozon.


Ozonskiktet finns långt uppe i atmosfären. Många vet också att när ozonskiktet blir tunnare är det farligt att sola. Men ozonskiktet har viktigare uppgifter än att fungera som solskyddsfaktor.

Om ozonskiktet försvann skulle hela naturens ekosystem påverkas. Ozonaggregatets funktion: luft passerar uppladdade elektroder i aggregatet, vid reaktionen med elektroder övergår luftsyret till ozon. Temperatur, placering och verkningstid är mycket viktigt för effekten. Särskilda skyddsinstruktioner vid ozonarbete ska följas, enligt Arbetsmiljöverket som . Att ozon är skadligt att andas in är känt. För snart tre år sedan kunde ett svensk- brittiskt forskarteam visa vilka molekyler i det skyddande lagret av lungans insida som påverkas av ozon.


Nu har de med hjälp av neutronexperiment avslöjat mer i detalj vad som händer. I vatten är ozon ej skadligt. Ozon bryts mycket snabbt ner i vatten till syre! Vid höga koncentrationer är ozon skadligt.


I dessa fall pratar man ibland om miljö och hälsofara då ozonkoncentrationen kan bli för hög. Ozonet i stratosfären bildas genom solens instrålning och är livsviktigt för allt liv på jorden då det absorberar skadligt UV-ljus från solen i . Trots det är ozon faktiskt miljövänligt, eftersom det endast består av tre syreatomer och inte tillför några kemikalier i vattnet. Fritt i luften och då i höga koncentrationer är ozon skadligt vid inandning. I luft påminner ozonlukten av . Den höga värmen tillsammans med solljus och luftföroreningar har lett till att ovanligt höga halter av marknära ozon i Skåne, Småland och Östergötland.


Många svetsare får symptom men sätter det inte i samband med svetsningen. Ozonet är osynligt men det finns där och är skadligt för hälsan. I inomhusluft anses ozon vara en luftförorening.


Byggnadsdelar av kalk och sandsten som stått oanfrätta i hundratals år vittrade sönder på ett decennium.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Популярные сообщения