onsdag 11 oktober 2017

Känslig för lukter

Obs: detta handlar inte om graviditetssymtom) Jag har sedan något eller några år tillbaka börjat bli otroligt känslig mot lukt. Extremt känslig för lukter. Vid doftöverkänslighet är nerverna extra känsliga och reagerar på mycket små mängder av ämnen du andas in.


Har du astma är du särskilt känslig för ämnet, däremot inte om du har doftöverkänslighet. Blir du störd av starka dofter , som parfym och rengöringsmedel?

Då kanske du lider av kemisk intolerans, menar en svensk forskare. En person som är överkänslig mot dofter reagerar inte bara starkt på lukt utan kan dessutom drabbas av bland annat nästäppa, rinnsnuva, hosta, kliande ögon och tryck över bröstet. Men även folk som inte är överkänsliga kan irriteras av starka lukter.


Om du upplever att du är extra känslig så kommer du . Du är mycket känslig för dofter , lju ljus, temperaturskillnader. Det är jobbigt med oreda. Hunger och törst påverkar starkt och du kan reagera kraftigt på olika typer av medicin.


Klä dig varmt när det är kallt, svalt när det är hett.

Använd solglasögon vid stark sol. Sådant som andra kanske inte ens lägger märke till kan medföra stark trötthet och omöjliggöra koncentration. Enligt ny svensk forskning kan luktöverkänslighet bero på en oförmåga att vänja sig vid lukter – något en tiondel av befolkningen lider av. Som högkänslig undviker man situationer som leder till för mycket intryck, stress och som är . För sin avhandling Sjuk av lukter , som lades fram vid Umeå universitet, utsatte forskaren Linus Andersson både överkänsliga och normalkänsliga personer för lukter.


Många kvinnor beskriver att de blir extra känsliga för dofter under graviditeten. Mat som de tidigare har tyckt om luktar plötsligt förfärligt, och det finns de som vittnar om att de inte ens stod ut med sin makes doft. En ny studie visar just att gravida tenderar att uppfatta en rad dofter som mindre behagliga . Ett förhöjt luktsinne är ett vanligt tecken på att något är på gång. Detta kan vara en fördel vad gäller cigaretter, alkohol, toxoplasmer . Många upplever att saker (och människor) luktar värre än vanligt i början av graviditeten.


Att åka kollektivt kan vara en utmaning. Kissar du mycket oftare, även på natten? Kroppen producerar mer urin när du är gravid.


Livmodern kan också trycka på mot . De befann sig i Toms kök, och Leila som var lyhörd för Pips vegetarianska preferenser, gjorde en frittata med zucchini till middag. Både hon och Tom hade lagt märke till att så fort någonting skulle bräseras gick Pip upp och stängde dörren till sitt rum.

Du verkar vara väldigt känslig för lukter ”, sa Tom nu. Jag är en tjej på år, och har under ett antal år känt besvär med lukter som parfym cigarretrök etc som gjort att jag blivit snuvig. Minst gång per månad känner jag mig dålig, får ont i näsan när jag andas, börjar hosta, blir förkyld och extremt känslig vid gommen, klias i öronen . Han har alltid varit rädd för höga ljud sedan han var liten.


En överkänslighet mot dofter kan bero på en oförmåga att vänja sig olika lukter , enligt Linus Andersson vid Umeå universitet. Att stiga in i ett omklädningsrum efter en parfymdoftande person kan upplevas som väldigt jobbigt för en del människor. Drygt sex procent av den vuxna befolkningen lider av doftöverkänslighet. Människan har precis lika bra luktsinne som djur har. Den mänskliga näsan är till och med bättre än hundens känsliga nos att känna vissa lukter , speciellt lukten från ett ämne som finns i jord och mögel.


Världens bästa juklapp”, säger han sedan och kysser mig. Jag har på sistone uppmärksammat vår fantastiska näsa allt mer, inte minst kopplat till vårt . Geosmin – känt ämne för näsan. Studien visade bland annat att människan är väldigt känslig för lukter från biologiskt sönderfall, som doften av en jordåker, från stillastående vatten eller från mat som har blivit dåligt eller börjat mögla. Skillnaden mellan lukt från sjuka och friska människor är tydlig, visar ny studie från Karolinska institutet.


De flesta som arbetar i vården känner till att sjukdom luktar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Популярные сообщения