torsdag 21 april 2016

Luckor kakelugn

I vårt utbud hittar ni en mängd olika glasluckor och reservdelar som passar just er kakelugn. Tänk på att ta väl hand om din kakelugn , så håller den och skorstenen länge. Att bara elda någon gång.


Stäng de inre luckorna när du har fått fyr och öppna de små (oftast runda) små dragventilerna på dessa luckor. Kakelugnslucka i mässing t rund kakelugn. Fråga: Hej, och tack för en informativ och trevlig sida.

Jag har en kakelugn som har en breddad öppning och därmed saknas luckor. Kan ni hjälpa mig med tips på vart jag kan vända mig för att köpa nya luckor ? Ja, luckor behöver du ju ha. De luckor som du beskriver är sotningsluckor och du behöver inte alls bry dig om dem (såvida du inte planerar att sota din kakelugn själv i framtiden, förstås!) Se till att hålla dem stängda bara. Handsmidda järnluckor av smeden Max Persson i Rimbo. Ni får ett kostnadsförslag innan Ni bestämmer Er för en handsmidd lucka.


Min fjärilsornamenterade kakelugn går även bra att kombinera med standardluckor av mässing eller järn. Timo Nylander har murat ugnar i år.

Han vet hur man eldar både ekonomiskt och miljövänligt. Sen täljer han spånor från en tjäradoftande klabb och slänger spånorna ovanpå veden. Han brukar fylla den lilla eldstaden med upp till . Däri beskrevs olika kakelugnstyper som bättre kunde ta tillvara värmen från elden genom slingrande rökgångar, spjäll och luckor. Arkitekten Erik Palmstedt bidrog till kakelugnarnas ökade . Nej ett rum utan kakelugn är ett rum utan själ. Och jag hade faktiskt fixat till en kakelugn förr!


Den gången räckte det att laga eldstaden invändigt med lerbruk och att foga utvändigt. Så jag tillverkade en liten klubba med välvd slagyta av trä. En plan gummiplatta fick . Re: Skjuta spjället på kakelugn.


I äldre regler för eldning i kakelugnar står att man kan stänga spjället när inga blå lågor syns från glöden. Själv brukar jag inte dra igen spjället helt förrän nästan all glöd har slocknat. Istället känner jag med näsan vi ovankanten av eldstadsöppningen (med stängda luckor ) . Det brukar inte vara något problem att hitta luckor som passar.


Om ramen är specialtillverkad eller till och med handsmidd , så kan man köpa lösa luckdetaljer och be en plåtslagare göra måttanpassade luckor. Eller kontakta ELGE Metall som Davidssons är återförsäljare .

Oputsade men i fint skick. Paret luckor till kakelugn i mässing med lampetter Bredd ca: 28cm Höjd ca: 32cm Mått mellan fästen på samma sida ca:ca Alltså mitten till mit. Till fyrkantig och rund kakelugn i mässing eller nickel.


Dessa luckor har vi ej på lager i butiken utan tar hem vid önskemål. Lucka som passar till kakelugn med diameter 6cm . På luckorna fanns små dragluckor. Luckor till runda kakelugnar.


Om kakelugnen hade dubbla luckor var de yttre oftast av mässing, men även ytterluckor av järn förekom. Tänd på och låt spjäll och luckor vara öppna tills det brinner rejält. Stäng då alla luckorna, helt eller nästan helt, utom de yttersta täta i mässing.


Låt ventilerna i luckorna vara öppna. En av dessa öppna eldstäder ser ut som en fyrkantig kakelugn , men har ett för stort förbränningsutrymme och saknar luckor , alltså en öppen spis, men kaklad. Om någon dristar sig att gissa vad detta är så vore jag tacksam.


Kan det vara en kakelugn som gjorts om av någon outgrundlig anledning?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Популярные сообщения