onsdag 6 januari 2016

Mäta fuktkvot i trä

Mätning av medelfuktkvot och ytfuktkvot. Kontroll av fuktkvot i trä sker genom att mäta fuktkvoten i olika mätpunkter i aktuell konstruktion. Mätpunkterna bestäms av förhållandet på platsen. Leta efter stället, där risken för uppfuktning är som störst och torkningsförutsättningarna som sämst.


Man mäter en procentsats som visar hur mycket vatten det finns per kilo trä.

Om man till exempel mäter fuktkvoten till så innebär det att i varje kilo trä finns det 1gram vatten lagrat. Fuktkvot är ett enkelt sätt att avgöra hur hög relativ . Hur använda fuktmätare för att undersöka källare i. Upptäcka fuktskador som amatör? Det kan skilja relativt mycket i fuktkvot från de norra till södra delarna i huset. Ger fuktkvotsmätare MD8indikation om lokalt förhöjd fuktkvot , negligera inte detta.


Att bara mäta RF ger inte en fullständig kontroll över om det förekommer köldbryggor eller områden som är extra fuktbelastade.

Byggnads- material har nämligen oftast förmåga att absorbera fukt och strävar efter att i . Kontenta sammanfattar kom ihåg-listor från handboken ” Fukt i trä för byggindustrin” och är av- sedd som ett komplement till handboken. Handboken ger omfattande bakgrundskunskap och detaljerade råd om träanvändning på bygg- arbetsplatser. Den beskriver trämaterialet och förutsättningar för att mäta träets fuktkvot , fukt. Genom att mäta fuktkvoten i ett material kan man ta redo på om materialet varit utsatt för en fuktig miljö under de senaste månaderna.


En fuktkvot på betyder att ett kilo trä innehåller 2gram vatten. När träet är absolut torrt vägs biten igen. Om så erfordras gör en riktig mätning för att bestämma det absoluta fuktvärdet. Beräkning av fuktomfördelning i virkesstycke.


Fuktmätning i lab på provbitar. FUKTKVOT = vikten av vattenmängden i en viss volym av ett material i förhållande till vikten av samma volym torrt material. Att mäta relativ fuktighet i betong i borrade hål är en etablerad meto som dock kräver mycket kunskap och noggrannhet. Material kan innehålla stora mängder fukt. Exempelvis trä eller betong kan hålla över.


Snickarmästare Berth Olsson visar det bästa sättet att mäta fukthalten i träet.

Trä kan avge och ta upp fukt från luften. Virket torkas normalt från rått till önskad fuktkvot i sågverkets virkestorkar. Men virkets slutfuktkvot blir sällan exakt den önskade, det.


Det finns flera metoder för att mäta fuktkvoten i trä. Två enheter för att mäta fukt. De vanligaste enheterna att mäta fukt är fuktkvot eller relativ fuktighet. Med den relativa fuktigheten mäts . I trä kan fuktkvoten dessutom mätas med elektroniska fuktkvotsmätare eftersom de elektriska egenskaperna varierar med fuktkvoten. Fuktkvoten mäts i homogena material som trä eller liknande.


I betong kan fuktkvoten mätas genom att man borrar ett hål, dammsuger rent, tätar det och låter det stå några dygn tills jämvikt råder (se fuktbalans). Följ anvisningarna i stöddokumentet Hantering av mät - och provningsutrustning. Kalibrering med spårbar dokumentation sker hos leverantören innan mätningar inom ett nytt projekt påbörjas. Väggar, trä a) Före inbyggnad fuktmätning som . Nordtec levererar kvalitetsmätinstrument för industri och byggbranschen.


Instrument för att mäta fukt i trä och betong. Condair erbjuder ett brett utbud av mätinstrument för att mäta fukt i trä och betong. Om du behöver hjälp att välja rätt mätare för dina behov är du välkommen att kontakta vår expert Elmer Jensen här. Se det stora utbudet av Protimeter fuktmätare för att mäta .

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Популярные сообщения