tisdag 21 mars 2017

Vilket värmesystem ska man välja

Om husets värmeanvändning minskar, minskar även effektbehovet och det innebär att du kan välja ett mindre och billigare värmesystem än vad du annars skulle behövt. Vilket värmesystem passar? Innan du väljer system behöver du tänka över vilka krav och önskemål du . Det lönar sig att ta det lugnt och att noga jämföra de olika alternativ som finns när det är dags att välja värmesystem för ditt boende.


Bergvärme, solpanel, vedpanna, pellets – eller kanske jordvärme?

Här reder vi ut begreppen kring de mer eller mindre miljövänliga alternativen när du ska värma upp ditt hus. Enkelt uttryckt kan man säga att ju större huset är och ju större uppvärmningsbehov du har, desto mer lönar det sig att byta. Enligt Martijn Jansen är det först när alla andra besparingar är gjorda som man ska börja räkna på nytt värmesystem.


Skulle behöva lite tips och råd inför ett framtida byte av den gamla elpannan. I dagsläget har vi en gammal Nibe ifrån -7 så planen är att vi ska byta ut den innan den ger upp, men frågan är vad man ska satsa på? Bygga nytt hus - vad välja för värmesystem ? Men viss vägledning kan du ändå få i vår nya enkät som besvarats av fem energirådgivare runt om i landet.


Ett återkommande råd är att du ska börja med energiförbättrande åtgärder innan du investerar i ett nytt värmesystem.

I ett nybyggt hus har du verkligen alla möjligheter att anpassa värmesystemet. Men med många val följer också frågetecken. I det här blogginlägget tittar vi närmare på vilket alternativ för uppvärmning som är bäst i ett nybygge.


När du bygger nytt måste både ditt hus och ditt värmesystem uppfylla Boverkets . Det finns många olika värmesystem på marknaden idag. Den som är borta och reser väldigt mycket har till exempel svårare att motivera ett värmesystem med en mycket hög . Det hänger på huset när du ska välja värmesystem. Var huset är placerat, hur det är isolerat, hur många som bor där - och inte minst vilka vanor man har. Läs på i vår stora översikt kring villaägarens hetaste fråga - uppvärmning. Av: Maria Backman, november . Få hjälp med att välja rätt uppvärmningssystem för huset.


Jag hoppas att man i framtiden ska kunna ställa större krav på teknikutrymme för värme redan när husen ritas. Vår värmepumpsguide hjälper dig välja rätt värmepump. Gör vårt test och hitta rätt värmelösning för ditt boende.


Jag hade det svårt med att veta vilken värmekälla vi skulle välja och är tacksam för att jag läste din sajt. Det du ska göra är framförallt att ta det lugnt.

Luftvattenvärmepump – Det här är luftvärmepumpen i ett hus med vattenburet värmesystem där bergvärme inte kan komma ifråga. Så vad ska just du välja ? Hur vet man vilket system som är bäst på att värma upp ditt hus, både när det kommer till temperaturen och till kostnaderna? Att välja ett nytt värmesystem kan vara lite knepigt.


Du vill inte att det ska kosta skjortan, men inte heller att du ska gå och frysa redan i september. Vid konvektiv värme överförs värmen till rumsluften genom att luften värms upp av radiatorers eller konvektorers varma ytor. Den uppvärmda luften stiger uppåt och ersätts av kallare, och rotation på luften erhålles - konvektion. Funderar på vilket värmesystem jag ska välja ! Jag har köpt ett litet hus som jag ska totalrenovera.


Idag finns det gamla elelement och två ved kaminer. Källaren är på ca kvadrat. Mellanvåningen är på ca kvadrat. Vindsvåningen är på ca kvadrat.


Tanken är att jag ska lägga vattenburen . Val av pump beror på ditt behov av värme och varmvatten, vilken uppvärmning du har idag och på husets ventilation. Värmepumpen drivs med el, men ger tillbaka flera gånger så mycket el som den förbrukar. Fordrar ett vattenburet värmesystem för att värmen ska kunna spridas i huset. De flesta värmesystem på marknaden är gjorda för vanliga hus, alltså hus som kräver en hel del uppvärmning. Men hur ska man värma passivhus eller andra extremt energieffektiva hus?


Text och bild: Cathrine Bülow. Värmeförsörjning är ett komplext ämne. För dig som är villaägare eller ska bygga nytt finns mycket att ta ställning till.


För att klara av det uppdämda moderniseringsbehovet på värmemarknaden behöver vi hela det tekniska spektrum som står till förfogande. Det beror på vilken effekt man behöver, vilka energikällor som finns och till sist även användarens .

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Популярные сообщения