torsdag 16 mars 2017

Ved eller pellets

Köps veden eller är den ”gratis”? En stor fördel för vedeldningen är att det i alla fall ger en känsla av att vara oberoende av prishöjningar på bränsle samt. Det första som sker vid förbränningsprocessen är att fukten skall bort från bränslet . All fastbränsleeldning kräver insatser mer eller mindre dagligen, som påfyllning, rengöring av brännkopp, konvektionsdelar och tömma aska.


Det krävs dock oftast inte mer än någon minut dagligen.

Rengöring och hantering av aska är enklare med en pelletskamin än med en vedkamin. Hej, Vår situation är att vi bygger nytt och har byggt ett 15kvm pannrum tänkt att rymma ett pelletsförråd ca 7-8kbm. Nu är det så att jag inte kan. Pellets , ved eller bergvärme ? En stor fördel med biobränslen är att de är billigt och klimatvänligt bränsle samt fungerar utmärkt i kombination med solvärme.


Dessutom är tekniken förhållandevis enkel vilket gör att utrustningen är lätt att . Det har kanske skrivits om detta innan men jag skapar en ny tråd. Jag vill nu byta ut den mot en vedpanna eller pelletspanna.

Nu vill jag veta för och nackdelar med pellets och ved. Håller höns,kaniner och duvor för utställning . Till biobränslena räknas alla typer av växtmaterial som kan brännas direkt eller som kan omvandlas till flytande eller gasformigt bränsle. Biobränslen är förnyelsebara till skillnad från de fossila (exempelvis olja) som tar.


Till skillnad från fossila bränslen som till exempel olja kan biobränslen nybildas inom en överskådlig tid. När ved eller pellets brinner frigörs koldioxid som går ut via rökgaserna. Skogen växer och använder . Vedeldning fordrar en del kunskap och hänsyn. Klagomål på rök från braskaminer har förekommit och det finns troligen ett mörkertal angående störningar från rök vid eldning inom områden med tät bebyggelse eller beläget i låglänta områden. Elda med hänsyn, använd torr ved och inget annat, tänd upp snabbt, lagom stor . Både ved och pellets räknas som förnyelsebara energikällor och bidrar inte till växthuseffekten.


De är ut miljösynpunkt betydligt bättre alternativ än att elda med olja eller eluppvärma sitt hus. Grundbränslet i Maxi är ved , en värmekälla som idag används av av alla svenska hushåll. Pannan fungerar också bra med pellets , ett smidigt komplement till ved -eldning. Ansluter du solfångare är det förstås både bekvämt och miljövänligt.


Andra möjliga kombinationer är fliseldning eller värmepump. Tre fjärdedelar av Sveriges villor värms med el eller olja.

Men ved är nästan lika vanligt som olja. Var femte villa värms faktisk upp med ved och en förutsättning för detta värmesätt är att ha obegränsad tillgång till ved. Något som har blivit allt vanligare under senare år är pelletsen, som kort och gott är sågspån pressat till små cylindrar.


Välj en miljögodkänd panna när du installerar en ny. Att elda för uppvärmning. För att en panna ska bli miljögodkänd krävs att den uppfyller vissa krav vad gäller utsläpp. Pannor som är Svanmärkta eller P- märkta uppfyller ännu högre krav och har genom oberoende tester visat att de ger mindre belastning på miljön. Många småhus i Sverige värms upp med enbart biobränslen, eller med biobränsle i kombination med el.


Du som eldar med ved eller andra trädbränslen (biobränslen) använder ett förnyelsebart, miljövänligt energislag. Ved - och pelletseldning. Men elda rätt så att det inte orsakar problem för omgivningen. Detta oavsett om du äger skogen själv eller om du köper.


Många ser även veden som ett viktigt komplement till el-värmen vid strömavbrott och som en säkerhet från beredskapssynpunkt. Svar: Nej, en pelletskorg har inte samma effekt som ved eller briketter. En pelletskorg kan värma upp ett normalstort rum.


Svar: Briketter innehåller mycket mer energi än en vedklamp. Dels beroende på att det är mycket torrare än ved. Den snyggaste pellets kamin i världen? Den mest användarvänlige kaminen i världen? Eller kanske båda delar och mycket mer.


Vi kallar kaminen Aduro H- The Hybrid Stove. Namnet signalerar framtid och betonar, att kaminen kan fungera med båda pellets och vanlig ved. Snabbt, enkelt och till ett bra pris.


För smidig och billig uppvärmningJämfört med ved kräver pelletseldning väldigt lite arbete. Vi har både träbriketter och .

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Популярные сообщения