måndag 13 februari 2017

Luftljudsisolering

Med luftljudsisolering avses byggnadens förmåga att begränsa ljudspridningen från ett utrymme till ett annat. Ju högre luftljudsisolering desto bättre är ljudklassen. Exempel på ljudspridning från ett utrymme med hög ljudnivå till andra utrymmen i en byggnad med betongväggar och betongbjälklag ges i . Ljudvågor som sprids i luft benämns luftlju det kan vara röster, ljud från TV, musik, hushållsmaskiner o. En väl fungerande ljudisolering mot närliggande rum är central för en bra boende- och arbetsmiljö.

Steg- och luftljudsisolering i bostäder och kontorslokaler. Undersökningar visar, att i äldre byggnader störs boende ofta av steglju stomlju högljudd musik, slag i dörrar, spring i trapphus, ljud från spolande vatten, hissar . Det finns två typer av ljudisolering i byggnader: luftburet och stegljud. Stegljudsisolering används för flytande golv och det bestäms av ljudtrycksnivån i det angränsande rummet nedanför. Krav på ljudisolering blir allt vanligare och vi utsätts allt mer för buller i vardagen.


Luftljud och luftljudsisolering. Framförallt längs högtrafikerade gator och vägar med tung trafik. Det är därför viktigt att tänka på luftljudsisolering vid val av partier.

Stålprofil kan erbjuda konstruktioner som ger möjligheten att reducera luftljudet. Ljudklass D: Ljudklassen representerar låg ljudstandard och är avsedd att tillämpas endast när ljudklass C av olika tekniska, antikvariska eller ekonomiska skäl inte kan uppnås, exempelvis för vissa ombyggnadsfall eller för enkla, temporära utrymmen. Vertikal luftljudsisolering. Uppmätt ljudisolering är den samma oberoende om man mäter från rummet under till rummet ovanför eller i den andra riktningen.


Förbättringar är alltid relaterade till bjälklagets uppbyggnad. Byggakustik – Värdering av ljudisolering i byggnader och hos byggdelar –. Bestämmer metoden hur ett vägt entals värde, exempelvis Rw, skall beräknas från uppmätta tersband. Anger även anpassningsspektra, C och Ctr. Dessa bedömningar och beräkningar kan omfatta: luftljudsisolering (väggar, bjälklag och dörrar). Här kan du läsa en sammanfattning av Boverkets ljudkrav för byggnader.


Vanligt folk har svårt att skilja mellan måtten . Sontech is market leading within the area of sound-proofing acoustic solutions and products that lead to better sound comfort. Enligt projektet ska ljudklass B och Miljöbyggnad Guld uppfyllas. Boverkets byggregler (BBR) anger att minst ljudklass C måste uppfyllas. Delar av konstruktionen uppfyller inte krav för luftljudsisolering och stegljudsnivå.


Därutöver ska kompletterande mätningar av efterklangstid och ljudtrycksnivå från installationer utföras.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Популярные сообщения