måndag 23 maj 2016

Fukthalt ved

Färsk ved innehåller ca vatten. Om fukthalten är högre än bör den inte eldas. Om man har möjlighet kan man lägga behovet för någon vecka i pannrummet . Det kan vara livsfarligt att elda med ved som inte är tillräckligt torr.


Här får du tre smarta knep för att ta reda på om din ved är redo att läggas i kaminen.

Fuktmätare används också till att mäta fukt i träkonstruktioner innan de behandlas med träskydd och finns att köpa från 1kronor. Så du kan inte ta veden direkt från vedstapeln och börja elda. Vad är då rätt fukthalt ? Om du inte har tillgång till en fuktmätare så finns det ett enkelt . Alltför fuktig ved ger sämre förbränning och större utsläpp av luftföroreningar, eftersom vattnet först måste kokas av.


Om alltför torr ved används, finns det risk att värmepannans eller kaminens verkningsgrad påverkas negativt. Denna fukthalt får veden om den först lagras kapad .

Följande beräknade värden erhölls för kluven ved ( gallringsdimension) vid en fukthalt på. Ja, även om det inte är ett vanligt problem. Korrekt torkad ved har fortfarande en hel del vatten i det ,ungefär till procent av sin vikt. Ju högre bränslets fukthalt , desto . Kapad ved som är halvtorr är seg och trådig och kan vara mycket jobbig att klyva.


Torka och förvara luftigt. Rå ved har en fukthalt runt procent. För att anses vara torr och finn brännved ska fukthalten ner till procent. Det fixar du utan problem till vintern om veden huggits i ti kapats och klyvts i mitten av april och sedan . Detta kändes rätt lågt och jag tänkte höra vad ni tror om det?


Värmevärdeförlust vid lång förvaring. Kan man mäta torrheten på ved så här? Vedeldning är det absolut billigaste bränslet för er uppvärmning och i moderna anläggningar även det mest miljövänliga. Ju torrare ved desto bättre. Växande träd har en fukthalt på cirka.


Innan veden är användbar som bränsle bör den torka under tak minst ett år.

Ved som torkar sakta, speciellt tyngre lövve bör ha två torksäsonger för att bli optimalt torr. Viktig notering angående ved som torkat ordentligt under vår och försommar är att den återtar en högre fukthalt vid förvaring ute under hösten. När den sedan kommer in i rumstemperatur återtar den dock sitt torra tillstånd mycket. Att köpa och elda med dåligt torkad ved är att slänga vatten i pannan och pengarna i sjön.


I tabellen visas ”normalvärden” för fastmassa och priser för några vanliga vedsortiment. Dessutom visas energiinnehållet, när veden torkats till fukthalt , och vad energikostnaden i öre per kWh då blir. Med snustorr menade denna någon ved som är är tjänlig som brännved. Om du säljer hyvlat virke till människor, så kan jag tänka mig att det blir fråga om helt andra krav beträffande fukten. Jag har ingen fuktmätare för att mäta fukten i min ved.


Kan jag göra så här som jag gjorde: Jag tog en klabb, vägde den på en elektronisk våg. Den blir helt enkelt för torr och brinner då väldigt aggressivt och snabbt. Normalt räcker det att följa anvisningen för torkning. Fukthalten ska helst inte gå under procent.


Rumstorr ved innehåller cirka procent fukt. Ved behöver alltså torka, helst åtminstone ett halvår men gärna två säsonger. Bäst torkar den om du klyver den eftersom barken annars fungerar som en isolering som stänger inne fukten i stammen.


Ved som fått torka utomhus, under tak, håller en fukthalt på ungefär procent, medan inomhustorkad ved bara är procent . Att elda sur ved är slöseri på flera sätt. Den höga fukthalten minskar vedens energivärde och kaminens verkningsgrad. Dessutom ökar miljöutsläppen mångfaldigt med sur ved.


Veden värmer alltså betydligt sämre. Knappt procents fukthalt ger . Nyhuggen ved innehåller - fukt , torr ved -. Behandla veden på följande sätt: 1. Avverka veden senast vintern innan eldningssäsongen. Klyv veden när den är färsk. För att få ett tillförlitligt resultat måste den testade veden komma från hela stocken , eftersom ytved har högre fukthalt än kärnved från samma trädstam. Kubbarna måste utgöra ett representativt urval från vedstapeln.


Wh energi oavsett trädslag. Hur mycket värme får jag? Om man eldar ved med högre fukthalt går en stor del av vedens energiinnehåll åt att koka bort vattnet. Utöver detta leder det också till sotiga glas på kaminen och obehag för boende i .

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Популярные сообщения