tisdag 31 maj 2016

Värmeväxlare roterande

Systemet har många fördelar i jämförelse med andra lösningar. Trots detta förekommer den i mindre omfattning än korsströmsvärmeväxlaren. Detta beror till största delen på att det kan finnas en risk för överläckning av förorenad frånluft till luftbehandlingsaggregatets tilluftssida.


Den roterande värmeväxlaren karakteriseras . Värmeväxlare mellan till- och frånluft finns i olika utföranden med olika prestanda. I den här artikeln tittar vi på de vanligaste typerna samt deras för- och nackdelar, påfrostningsbenägenhet och avfrostningsfunktioner.

Då man önskar hög temperatur- och årsverkningsgrad av ventilationens värmeåtervinning, är ett ventilationsaggregat med roterande värmeväxlare den bästa lösningen. Resultatet är energiekonomisk fräsch . Roterande värmeväxlare har alltid ett internt läckage mellan från- och tilluften. Storleken på detta läckage är beroende luftflödet, tryckfördelningen över växlaren samt om man har borstar, gummilist eller dylikt som tätning runt rotorn. Detta blir framförallt problematiskt för bostäder där fuktnivån i en . Demonterbara luckor på alla sidor för enkel anslutning till övriga komponenter.


EQRB–Rotorkassett är försedd med tätningslister med syntetisk borst med mellanliggande plastfilm. Tätningslisterna löper dels längs rotorperiferin och tätar där emot frontplåtens insida, dels längs delningsbalken insida. Mariestadshus bytte till roterande värmeväxlare och ny datamodul.

Vissa lägenheter hade ingen ventilation alls medan andra upplevdes som dragiga. Husen ventilerades med FTX, (frånluft, tilluft och värmeväxlare ), men med gamla värmeväxlare med dålig . Letar du efter ventilation med värmeväxlare ? Ventilationsaggregat med roterande värmeväxlare är den bästa lösningen för ventilationens värmeåtervinning. Värmeåtervinnaren är en roterande värmeväxlare med hög temperatur- och fuktverkningsgrad. Värmeväxlaren arbetar med en verkningsgrad på upp till vid lika till- och frånluftsflöde. Verkningsgraden regleras genom att variera rotorns varvtal.


Luftbehandlingsaggregat med roterande värmeväxlare för enfamiljsbostäder och lägenheter. Storleken och konstruktionsutformingen bestämmer återvinningskapaciteten. Med temperaturverkningsgraden mäter man värmeväxlarens effektivitet. Alltså förhållandet mellan den . Inledning och problemställning.


Syftet med denna arbetsrapport är att för en roterande värmeväxlare undersöka läckagets betydelse för energieffektiviteten jämfört med en plattvärmeväxlare med lägre temperaturverkningsgra utan läckage och med högre tryckfall. I produktvalsprogrammet EXselectPRO kan man välja mellan olika våghöjder och -bredder på rotorn – dvs. Någon som har erfarenhet av olika FTX-system, är det bättre med plattvärmeväxlare, vilka fördelar finns jmf med roterande system? Vi bestämde oss för en roterande värmeväxlare eftersom vi vill ha den på vinden och det blir bökigt med kondens. Finns det risker för ökande fuktbelastning i bostäder där roterande värmeväxlare används för värmeåtervinning ur frånluft?


Det är en fråga som forskaren Lars Ekberg vill undersöka.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Популярные сообщения