måndag 5 oktober 2015

Elda pellets

Vanliga frågor om pelletseldning. Varför är det bra att elda med pellets ? Det är miljösäkert och billigt. Pellets är ett inhemskt, förnybart bränsle som inte tillför ny koldioxid till atmosfären.


Att elda i braskaminen är ett effektivt sätt att höja mysfaktorn.

Men att köpa, kånka runt och förvara ved kan kännas omständligt ibland. Du vet väl om att du istället kan använda en pelletskorg och elda med pellets ? Vill du inte heller spendera massa pengar på att bara testa? Vi har använt ett bestickställ från IKEA och insett att budget-varianten fungerar minst lika bra som ordinarie pelletskorgar.


Vi utgår ifrån bestickstället ORDNING från . Att använda pellets som uppvärmningsmetod är en vanligt förekommande i Sverige. Men hur fungerar det och vilka fördelar och nackdelar finns med det? Har varit på byggmax och införskaffat en sådan här pelletskorg.

Har aldrig eldat med pellets förut så nu har jag lite funderingar. Hur tänder man enklast pelletskorgen? På bilden IKEAs pastainsats (kr) till pastakastrullen! Man fyller en korg med pellets och antänder bränslet uppifrån.


Förbränningen blir då jämn och långsam. En normal brinntid är 0-tim, vilket ger en avgiven effekt . Pellets kan användas till mer än bara uppvärmning – höj mysfaktorn och använd pelletskorg när du eldar i. Kontakta miljö- och byggkontor. Innan du kan börja elda pellets måste du också anmäla . Vågar man fortsätta elda med pellets ? Så kom oljan och så småningom elen in i bilden med enklare hante- ring och lågt pris. Efter kraftiga prishöjningar på olja under 70-talet började många småhusägare åter elda med ved. Elda ved och pellets , hur göra?


Trenden att ersätta olja med ved och numera pellets har fortsatt till. Vem kan elda med pellets ? Värmer du upp ditt hus med direktverkande el kan en bra lösning vara att sätta in en pelletskamin i huset. Att elda med pellets kräver lite tillsyn och pyssel även om en stor del av eldningen är automatiserad.

Det som måste göras är att aska ur, göra rent brännkoppen och fylla på förrådet. Vissa pelletsanläggningar är mer automatiserade än andra och du kan välja mellan anläggningar som behöver tillsyn någon . Har en gammal panna i källarn som vi inte orkar proppa in mer ved i,, så funderar på pellets. Funderar på att köpa en pelletskorg till min tulikivi, någon som testat detta? Sen undrar jag också hur det är med tilluften till kaminen, det brinner verkligen skit bra och behöver inte ha ventilations spjället knappt öppet, men har tilluften till rummet nästan helt stängt. Jag tänkte berätta om eldning i kakelugn med pelletskorg.


Det fungerar mkt bra jag eldar i den största modellen av sexkanten, rågad rymmer den kg pellets det fungerar bäst om du fyller ut eldstaden med en så stor korg som möjligt, på så vis tvingar man luften upp genom pelletkorgen och så lite luft . Hur mycket pellets går åt för att elda i ett par timmar? Ytterligare en fråga, pelletskorg brinner ju uppifrån å ner, när det bara är glöd kvar, kan jag då fylla på mer pellets eller måste jag vänta ut tills det slocknat i korgen? Citat från: danielskrivet apr-kl 17:57.


Jag testade pelletskorg i min spiskasett . Du behöver inte byta ut din panna eller sätta in en helt ny kamin för att kunna elda pellets. Du kan helt enkelt ersätta oljebrännaren med en pelletsbrännare så. Ved är ett förnybart bränsle som ger en låg kostnad för din uppvärmning.


Felaktig vedeldning kan dock påverka miljön på ett negativt sätt, genom utsläpp av partiklar och sot. En god förbränning ger högt energiutbyte och små utsläpp av luftföroreningar. Tänk på att visa hänsyn till dina .

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Популярные сообщения