måndag 19 oktober 2015

Kakelugn spjäll

Stäng aldrig spjället helt förrän brasan är helt utbrunnen. Kakelugnen får aldrig bli så varm att du inte kan lägga handen på kaklet. Då har du eldat för hårt och riskerar skador på kakelugnen. Låt luckorna vara öppna så att inte.


I min kakelugn har jag på sistone börjat laborera med att skjuta spjället när kakelugnen är uppeldad och varm.

Det verkar stå helt klart att ugnen. Reglera spjället så att det brinner lugnt. Det ska inte skallra hårt i ungsluckorna, då brinner det för fort.


På de flesta kakelugnar är det halvvägs som gäller för spjället då det brinner. När det bara är glöd kvar kan man dra igen spjället ytterligare. Och i det läget kan spjället hållas ända tills det inte finns någon . Var inte för snabb med att stänga till spjället.


Hellre lite för mycket öppet spjäll , än att du råkar ut för kolmonoxidförgiftning.

Däremot kan du vara ganska snabb med att stänga luckorna. Elda bara en liten brasa om kakelugnen är kall. Annars riskerar du att kakelugnen värms upp för häftigt och går sönder.


Så snart brasan tagit fart kan du lägga på några större vedträn så att det blir en rejäl brasa. När de större vedträna har tagit sig och brinner fint stänger du luckorna och kan också skjuta till spjället lite grann, kanske till hälften ungefär. Vi har två kakelugnar och en täljstensugn. Båda kakelugnarna har två spjäll högt uppe på höder sida av kakelugnen. Har inte stött på en enda ugn med två spjäll på er sida.


Varför finns det två spjäll ? Så eldar jag min kakelugn av Valter Pettersson Isander. Min startprincip: Torr ved. Snabbt få upp hettan i elden. Helt öppet spjäll där uppe. Lagom luftmängd: Lång brinntid.


Vi som är så insatta idag i förbränningsteknik och materiallära borde väl logiskt förstå vad som är ett klokt sätt att elda veden i en kakelugn ? Den metod som vi förespråkar är att ställa 2-vedträn mot bakmuren i eldstaden och låta dem brinna med öppet spjäll och öppna dragluckor. Sedan så ställer man 2-nya vedträn .

Lägg först ett par större klabbar på varsin sida av eldstaden. Knyckla ihop tidningspapper och, om det finns, näver däremellan. Lägg tunna stickor tvärsöver klabbarna och papperet. Eventuellt kan ett lager till med lite grövre vedträn läggas tvärsöver det förra lagret. Se till att spjället är helt öppet.


För att få ett bra drag och för att röken inte ska falla nedåt, börja med att elda några tidningar. Lägg sedan in späntade, smala stickor och elda dessa. Lägg in veden på ett tvärlagt vedträ eller ställ veden.


En del kakelugnar har en säkerhetsklack som gör att spjället inte kan stängas helt. Under sommaren kan man tända ett ljus i kakelugnen. Det räcker för att skapa ett drag och bra ventilation som drar ut odörer . Kaklen på kronan vickade. De var kladdiga av gammal intorkad färg. Kanalerna var packade med sot och skräp.


Sotluckorna svajade på bortrostade stosar. Ytterluckorna passade inte, ramen satt glappt, innerluckorna saknades. Måns Hagberg berättar: Att göra i ordning kakelugnar . När elden börjat ta sig stänger du båda innerluckorna och låter de små dragluckorna vara öppna.


Stäng spjället till hälften när brasan tagit sig ordentligt. Brasan ska brinna jämnt och inte för häftigt. Det reglerar du med spjället under tiden. När veden brunnit ner, kolla att det inte är någon halvbränd ved kvar . Innan man börjar elda i en nyuppsatt kakelugn eller när man börjar elda efter sommaren ska man elda försiktigt i början så att ugnen vänjer sig.


Om en kakelugn ska användas effektivt är det viktigt att den eldas på rätt sätt. En brasa ska brinna ut helt och hållet innan man stänger spjället för att hålla kvar värmen. Spjäll speciellt för kakelugn.


Kontakta säljareHitta din butik. Hur eldar man i en kakelugn och hur lång tid tar det att montera? Gör ren eldstaden från gammal aska. Den försämrar annars förbränningen. Om kakelugnen stått kall och oanvänd länge - skjut upp ett tidningspapper längst.


När papperet börjar brinna kraftigt med ett flasande ljud är rökgången fri.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Популярные сообщения