tisdag 14 april 2015

Hushållsel förbrukning

I appen kan du följa din förbrukning och dina kostnader på samma ställe som du kan se hur de påverkas av dina vanor och andra faktorer som väder och vind. Vi ger dig tips och råd på. Nedan ser du hur ett hems användning av hushållsel ( som är all elkonsumtion utom uppvärmning) kan fördelas mellan olika områden. Elförbrukning i en genomsnittlig villa respektive lägenhet.


Ett tips för att mäta din exakta förbrukning i ditt hem är att använda en energimätare.

Du får en god kontroll på förbrukningen om du regelbundet läser. Med hjälp av Energikalkylen får du en rad praktiska rå allt från enkla spartips till att byta hela värmesystemet. Energikalkylen är Energimyndighetens beräkningsprogram och hjälpmedel för hushållen att effektivisera sin energianvändning.


Hur mycket hushållsel gör ni åt per år? Nån som har nåt bra energispartips? Känns ju surt att lägga så mycket pengar på bara el.


Variationen i hushållsel är stor och beror bland annat på hur många personer som finns i hushållet, de boendes vanor och antalet apparater. Den elen som används till belysning, hemelektronik, disk och tvätt mm är hushållsel.

Det kan variera mycket från hem till hem hur stor förbrukningen blir. Ett hushåll med många elapparater som används, få lågenergilampor och ett ” slösaktigt” beteende med elen ger en avsevärt högre förbrukning än normalfallet. Bor själv i en etta och just nu ligger min hushållsel på 270kr per månad.


Har inte några saker som tvättmaskin. Med individuell mätning betalar du bara för din egen, faktiska förbrukning. Erfarenheten visar att förbrukningen av hushållsel minskar i hus med individuell mätning, något som både du som hyresgäst och miljön vinner på. Därefter kommer belysning och hushållselektronik som dator, TV och stereo – särskilt om du använder glödlampor, om ljuset lämnas på i tomma rum och om elektroniken står på i standby-läge.


En genomsnittlig förbrukning av hushållsel fördelas vanligen på. IMD står för Individuell mätning och debitering. Vad är normal förbrukning ? På så sätt betalar du som hyresgäst bara för din faktiska förbrukning.


Redan idag betalar du för varmvatten via hyran. Vi kommer också att kunna mäta både förbrukning och produktion i de nya mätarna. Mätarställning förbrukning (Förbrukad energi i kWh).


Idag är det inte ovanligt med . Mest har konsumtionen av hushållsel ökat i egnahemshus. Den ökade förbrukningen beror inte enbart på elektrisk utrustning.

Sin egen betydelse har också den allt vanligare mekaniska luftväxlingen, golvvärmen och hybriduppvärmningssystemen. När man drar av den förbrukning , som är av eluppvärmningsnatur, från den . Tar man de här siffrorna och applicerar på ett ensamhushåll så blir det dock lite orättvist. Rimligtvis bör ett ensamhushåll tillskrivas större förbrukning per person än ett storhushåll där många delar på ytan och hushållselen. Med lite avrundningar för att det ska bli .

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Популярные сообщения