torsdag 8 januari 2015

Vattenburen uppvärmning

Värmekällan kan vara en olje- eller vedpanna, en värmeväxlare för fjärrvärme, . Dags att byta värmesystem? Vi ger dig åtta alternativ för vattenburen el. Med vattenburen värme har du, beroende på dina förutsättningar, många olika möjligheter att värma ditt hus.


Vattnet som cirkuleras i dina element kan värmas av fjärrvärme, fasta bränslen, el, . Uppvärmning och funktion.

Ett luftburet system har t. Det finns flera sätt att värma upp ett hus. Olje- eller vedpanna, värmeväxlare för fjärrvärme, bergvärme eller jordvärme kan alla fungera som värmekälla för den vattenburna värmen. Feb Genom att byta ut den direktverkande elen och konvertera till vattenburen värme får du upp till tre gånger lägre energikostnad. Har ni bara elpanna (trots vattenburet ) kan det ändå bli lite dyrare. Men årsförbrukningen ligger på . Mar Att byta ut direktverkande el mot vattenburen uppvärmning är varken billigt eller enkelt.


Men trots omfattande ingrepp är det en väl värd investering.

Det anser familjen Bogren som låtit installera fjärrvärme i sitt gamla hus i Limhamn. Fördelarna med direktverkande el är de låga installationskostnaderna och att det är enkelt att sköta. Nackdelarna är att du måste köpa in el för all uppvärmning och el-priset kan variera kraftigt.


Det kan också bli relativt kostsamt att byta uppvärmningssystem. Vill du till exempel byta till vattenburen värme krävs nya element . Nu funderar jag på vad ca kostnaden skulle vara för ett vattenburet system med acc tank? Drömmen är en vattenmantlad kamin av något slag. Eftersom det inte finns något system i huset räknar jag . Att byta till vattenburen värme från direktverkande el innebär att samtliga element (radiatorer) i huset byts ut mot vattenelement, alternativt golvvärme, och ledningar dras till detta.


I vissa fall kan det räcka att endast byta ut delar av värmesystemet. När detta är gjort kan man installera den värmepump man föredrar, . Lär dig mer om vattenburen uppvärmning och olika värmesystem. Varmvatten cirkulerar då i ett rörsystem till element, golvvärme eller värmefläktar som avger värme. Vattenburet värmesystem är ett måste ihop med bergvärme.


Ett vattenburet system är ett mer flexibelt system än exempelvis direktverkande el eftersom du relativt enkelt . Dec Om huset saknar vattenburet värmesystem kan värmen från en värmepump tillföras via en eller flera fläktkonvektorer. För att det ska fungera bra måste huset ha en öppen planlösning så att värmen kan spridas.

I annat fall finns risken att temperaturen blir för hög i rummet där konvektorn är placera vilket . För den som idag värmer sitt hus med direktverkande el är värmepump en särskilt bra investering. Kostnaden för själva värmepumpen är densamma, men återbetalnignstiden blir avsevöärt lägre eftersom besparingen ökar – det är avsevärt billigare att värme sitt hus med värmepump än med direktverkande el helt enkelt. Sep Direktverkande el är den dyraste formen av uppvärmning för småhus.


Men det finns möjlighet att minska. Valet av uppvärmningskälla för huset beror på hur gammalt huset är, var det ligger, hur planlösningen ser ut, om det finns vattenburen värme eller inte etcetera. Den villaägare som tidigare har haft en . Nov Den här installationen är idealisk för villor med vattenburen värme och el- eller oljepanna, men även ved- och pelletspannor.


Då slipper du dessutom kånka ved och pellets året om! Idag är vattenburen värme den mest ekonomiska formen av uppvärmning , detta att jämföra med direktverkande el som fortfarande finns i flertalet områden och byggnader. Om ditt hus har direktel som uppvärmning dvs .

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Популярные сообщения