onsdag 14 januari 2015

Elda öppen spis

Idag skulle vi premiärelda i vår öppna spis och det rök in en massa så nu luktar det finsk vedbastu i hela lägenheten. Vi använde vedträn o lite tidningspapper för att få fjutt. Brandinspektörerna ger råd för uppvärmning av en eldstad. För att höja trivselnivån eller som alternativ värmekälla - allt fler eldar i kaminer och öppna spisar av olika slag. Men inte alla vet hur man tar hand om askan och hälften av alla villabränder är eldstadsrelaterade.


Inger och Lennart Åberg förlorade sitt garage.

Hos Eldabutikerna får du hjälp av fackfolk – både montörer och butikspersonal. Vi hjälper dig att göra en trygg och säker installation. Vägledningen vänder sig till. Sot från eldningen har också en klimatpåverkan, men det går att ändra på genom att elda på rätt sätt. Hur eldar man med ved i ditt hem?


Var och en kan göra sitt för att elda effektivt och rent. Elda rätt – skona omgivningen. Om det finns en gammal, sliten ugn i huset eller en öppen spis som är dekorativ men värdelös som . Brand kopplad till eldstäder är den vanligaste orsaken till brand i villor och småhus.

Det finns tre viktiga saker att tänka på när det gäller eldstäder. Hej, vi har precis murat upp en ny öppen spis och jag undrar när man kan börja elda i den? Ska bruket (och putsen) brinna ihop en viss tid som för ett. Eldningssäsongen har börjat och du njuter kanske redan av den värme som de mysiga lågorna ger – oavsett om du har braskamin eller öppen spis.


Men braskaminen ger inte bara mysig stämning. Den är dessutom en effektiv värmekälla, som kan minska dina kostnader för uppvärmning rätt ordentligt. När du eldar i vedeldad bastu och badtunnor, kakelugn och kamin eller vedeldad pizzaugn ska du rätta dig efter de regler som gäller för eldning av biobränsle.


När du vill installera en ugn i hemmet passar vedkamin, brasinsats, öppen spis eller liknande alldeles utmärkt. Enligt undersökningen är problemen med tändning och rök orsak till att uppemot procent av svenskarna, som har öppen spis eller kamin, inte eldar så ofta som de vill. Inte minst för att det är . Så eldar du säkert i kaminen. Allt fler väljer att installera braskamin i huset. För att det ska bli så mysigt som du tänkt dig är det bra att känna till riskerna med att elda i kaminer och hur du undviker att det börjar brinna.


En av de vanligaste brandorsakerna i hus är kopplat till . Att veta hur du ska elda är viktigt för att undvika bränder. Här får du tips hur du kan öka säkerheten när du eldar i öppen spis och kaminer. Många som krokat på trenden att elda med ved i kamin, brasa eller panna har minst lika hälsovådlig luft hemma i vardagsrummet som på en hårt.


Som GP skrev om i början av januari är det hälsofarligt att elda med ved.

Tretton av dem eldade mycket med ve i braskamin, vedpanna eller öppen spis. Lägg först ett par större klabbar på varsin sida av eldstaden. Knyckla ihop tidningspapper och, om det finns, näver däremellan. Lägg tunna stickor tvärsöver klabbarna och papperet.


Eventuellt kan ett lager till med lite grövre vedträn läggas tvärsöver det förra lagret. Jag skulle vilja ha er hjälp! Idag så hade vi Gösab hemma hos oss för att besiktiga vår öppna spis. Och har du en öppen spis är en insatskassett ett bra alternativ.


Den är förhållandevis billig och ökar verkningsgraden i spisen med många hundra procent. Oavsett vilken kamin man väljer är det viktigt att tänka på vilket rum den ska placeras i. Ju större rummet är, desto större bör kaminens brännkammare . Visst är det mysigt att elda i en öppen spis , men varmt blir det knappast. Faktum är att det ofta blir.


Många bränder startar när man eldar i sin kamin eller öppna spis. Läs våra tips på hur du eldar säkrare och mer miljövänligt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Популярные сообщения