tisdag 3 maj 2016

Elda spillolja

Vi talade med kammaråklagare Jan Andersson om varför du inte får elda spillolja och vad som kan hända om du gör det. Det finns en efterfråga på att få köpa spillolja från avfallsanläggningar och elda i mindre pannor. Denna typ av hantering av spilloljan är inte tillåten eftersom den har konsekvenser för människors hälsa och miljön.


Har en ouppvärmd verkstad som jag gärna skulle vilja ha lite värme i. Blir en hel del spillolja också från lite av varje, det ska gå som miljöfarligt avfall men är det helt omöjligt att bränna det i någon form av brännare. Kan man göra detta i vilken panna som helst?

Antar att man måste filtrera det på ett eller annat sätt? Har en kollega som hämtar all spillolja han kan få tag i för att värma upp sin verkstad. Går även att bygga egen . Den främsta anledningen till att man inte vill att folk ska elda spillolja är ju att den kan innehålla tungmetaller, främst bly från glidlager. Men blyhaltiga lagermetaller har med tiden blivit mindre och mindre vanliga i bilmotorer, sedan många år är de legeringarna huvudsakligen baserade på tenn och . Värma upp huset med spillolja?


Det finns att köpa färdiga pannor som använder spillolja, populär bland verkstäder, som du själv förstår! I Sverige får vi naturligtvis inte elda spillolja ! Då slipper du köpa ny panna.

Vill helst hålla mig till spilolja eftersom . Att elda avfall hemma på tomten kan vara ett dyrt misstag. Outokumpu har gammal olja över från det nedlagda valsverket. Nu har miljö- och samhällsbyggnadsnämnden gett bolaget tillåtelse att använda oljan som. Om man absolut ska elda spillolja , så bör man nog se till att det sker i en anläggning som har tillräckligt hög förbränningstemperatur för att slå sönder PAH, dioxiner mm. Om man eldar avfall i öppen eld bildas ämnen som är skadliga för miljön och för hälsan.


Så är inte fallet om förbränningen sker i ett värmeverk. Det är förbjudet att elda avfall. Vid eldning av avfall i öppen el tunna på gården eller i villapanna blir förbränningen ofullständig.


Detta innebär att hälsovådliga och . Strömsunds kommun skriver på sin hemsida att Det har kommit till vår kännedom att vissa företag marknadsför s. Alloljebrännare, vilka de demonstrerar på mässor och dylikt genom att elda spillolja i, eller säger till kunder att det går att elda spillolja i dessa pannor. Annars har jag kommit på det ultimata: Elda galma hjul, finns ju liggandes överallt sen aska ur panna och sälj fäljen till skroten. Därför får du aldrig elda spillolja hemma i pannan, använda den som motorbränsle, som plankfärg eller utnyttja den på något annat sätt hemma. Bästa sättet att förvara spillolja är att samla upp den i en burk eller dunk med bra förslutning.


Den som under en sammanhängande tid av månader genererar, samlar in, återvinner eller bortskaffar sammanlagt mer än 5liter spillolja skall efter begäran till Naturvårdsverket . Burk eller dunkar med spillolja skall du lämna till en miljöstation. Om du spiller olja kan du suga upp den med trassel eller sågspån.

För att få elda med den renade oljan krävs särskilt tillstånd. När en olja använts en tid förändras dess kemiska struktur i större eller mindre utsträckning, t. Oljan samlar också på sig förbränningsrester, som kan vara farliga för människa och miljö. Läs mer om vad som gäller i våra kommunala föreskrifter.


Egenkontroll av eldningen Kontrollera … att din eldning inte stör någon annan. Spilloljan upparbetas till eldningsolja. Störande rök, lukt och sot kan bero.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Популярные сообщения