tisdag 13 december 2016

Verkningsgrad kakelugn

Den håller inte värmen lika bra som en kakelugn , men den pryder sin plats. Kakelugn är ett samlingsnamn på eldstäder med yttre beklädnad av kakel. Här är en snabb jämförelse mellan olika värmekällor.


Braskamin i gjutjärn eller plåt: kort . En enorm skillnad i effektivitet!

Vi får många frågor om hur värmeeffektiv och kostnadseffektiv en kakelugn egentligen är. Detta är inte helt enkelt att svara på eftersom alla spisar och ugnar ser olika ut och kan vara olika uppbyggda inuti. Vi har skickat frågan vidare till Energimyndigheten i hopp om att få ett expertutlåtande därifrån.


Vad är fördelarna med en kakelugn kontra en braskamin? Skönare värme, effektivare eldsta mindre vedåtgång och . Dock är energieffektiviteten stor vid användning av kakelugn. Jämför man eldning i öppen spis, är verkningsgraden omkring procent.

Detta innebär att mer än procent av värmen helt försvinner. Utsläppen är mycket låga och gör att våra kakelugnar klarar även de allra strängaste miljökraven med god marginal. Fem meter långa värmekanaler maximerar effekten från varje brasa. I kombination med en verkningsgrad på procent och den långa avsvalningstiden innebär det att kakelugnen ger lång och jämn värme. Den i sovrummet känns som den troligen är äldre än huset men är.


Verkningsgrad för kamintyper? Samma verkningsgrad kan även en modern braskamin nå men den saknar förmågan att lagra värmen. Avsvalningstiden för en kakelugn är 8-timmar och verkningsgraden i bästa fall. Med Wasaugnen får du en miljövänlig, effektiv och ekonomisk värmekälla med en betydligt högre verkningsgrad.


De nypro- ducerade kakelugnarna har en värmelagrande massa i nytt material som ackumulerar värmen effektivt och länge, ofta. Några nya kakelugnar finns som vattenmant- lade och kan då kopplas till husets vattenburna värmesys- tem. Vissa nya kakelugnar med hög verkningsgrad klarar att värma hela huset . Med en verkningsgrad på procent har jag i genomsnitt 1. Inte mycket att hurra för. Eldning med för lite syre ger .

Högskolan i Stockholm är det här en kakelugn som ger uttryck för klassisk svensk hantverkstradition och en effekt i absolut toppklass. Christineberg är lätt att montera och placera – den passar lika bra mot en rak vägg som i ett hörn. Den koboltblå färgen förhöjer Christineberg ytterligare. Skorstensfejaren på orten kan rekommendera en kunnig murare. En traditionell kakelugn blir så småningom otät och måste plockas isär och muras upp igen.


De flesta nykonstruerade kakelugnar är enkla att montera och har hög verkningsgrad. Rökkanalen kan monteras direkt ovanpå de flesta fabrikat. En gammal hederlig murad kakelugn är dock betydligt mer värmeeffektiv och drar dessutom lite ved. Sandugnen ger en stor valfrihet av färg och form. Alla ugnar skräddarsys, så din ugn blir unik och tillverkad efter ditt önskemål.


Genomsnittlig värmeavgivning 1. Contura-Cronspisen kakelugnar. Välja Kamin, Öppen spis eller kakelugn ? Kamin i gjutjärn eller plåt: kort uppvärmningsti . Kakelugnspannan har en hög effektiv verkningsgrad på upp till och en effekt på upp till 25kW. När en traditionell kakelugn eller braskamin har blivit varm då försämras förmågan att ta till vara på energin från veden markant.


Mycket av värmen efter uppnådd maxtemperatur går ut genom skorstenen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Популярные сообщения