tisdag 6 januari 2015

Magnetfält och hälsorisker

I den här broschyren ger fem myndigheter en beskrivning av magnetfält och hälsorisker samt av vad myndigheterna gör. Det mest utbredda fältet är jordens magnetfält , som får kom- passnålen att rikta sig mot norr. Detta fält är statiskt, vilket betyder att det inte ändras över tid.


Statiska magnetfält bildas också kring ledningar med likström. De förekommer bara i speciella .

Strålning, dvs magnetfält , från kraftledningar skapar allvarliga hälsorisker. Det finns idag misstankar om att svaga magnetfält under lång tid kan innebära hälsorisker , men vi är långt ifrån säkra. I avvaktan på mer kunskap kan det finnas anledning till viss försiktighet. Med magnetfält menar vi i den här broschyren i första hand sk kraftfrekventa fält. Mobiltelefoner och magnetfält från kraftledningar är två områden där forskning visat på möjliga hälsorisker.


Trots omfattande forskning har inte några orsakssamband mellan dessa besvär och exponering för fälten från elektrisk utrustning kunnat påvisas. E-tjänster och blanketter för .

Strålsäkerhetsmyndigheten länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster har mer information om magnetfält och hälsorisker. Alla elektriska apparater och ledningar omges av fälten, och jorden alstrar ett starkt magnetfält som skyddar oss mot solstormar och håller vår atmosfär på plats. Men hur farliga är då dessa fält? Arbetsmiljöverket, gränsvärden för . Det kan finnas ett samband mellan hög exponering för elektomagnetiska fält och.


Han deltog på torsdagen i ett seminarium i Lund om hälsorisker med elektromagnetiska fält. Magnetfält misstänks orsaka cancer. Ett problem i sammanhanget är att det är svårt att ställa upp gränsvärden för elektromagnetiska fält . Att vara i elektromagnetiska fält innebär inte säkerställda hälsorisker så länge nivåerna är låga, under gällande referensvärden. Starkare elektromagnetiska fält kan däremot innebära hälsorisker. Var finns riskfylld exponering?


Elektromagnetiska fält som medför exponering över det nya direktivets insats– och gränsvärdena är mycket ovanliga och . Myndigheterna rekommenderar försiktighet. Riktigt starka elektromagnetiska fält kan däremot innebära hälsorisker. Starka magnetfält kan störa kroppens nervsignaler, men då krävs magnetfält som är hundratals gånger starkare än de som finns under de största kraftledningarna. Studier tyder dock på att magnetfält från kraftledningar, sk kraftfrekventa magnetfält , .

Människan är anpassad till att leva i jordens statiska magnetfält och det har inte gått att påvisa några skadliga effekter av de statiska magnetfält som människor normalt kommer i kontakt med.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Популярные сообщения