torsdag 5 oktober 2017

Kärnkraft pris per kwh

Priset varierar något med effekten på verket. Vi ser att kostnaden för olika energikällor varierar . För konsumenten kostar varje kilowattimme ( kWh ) lika mycket, oavsett energikälla. Men frågan är vad som kostar oss mest i längden.


För Vattenfall, liksom för andra producenter, gäller det att hålla lägre kostnader än genomsnittet för att klara sig i konkurrensen.

Den brittiska regeringen har garanterat investerarna ett pris på elen på 9pund per MWh, eller drygt kr per kilowattimme under är, inklusive indexuppräkning. Det är inte trovärdigt, om man inte kan . I vissa fall är priset per kWh lika lågt som för kärnkraft. Mest solkraft installeras i Kina som har gått om Tyskland i mängd installerad solkraft.


Resultatet visar på ett stort spann i uppskattade kostnader mellan olika teknologier, se Figur 1. Billigast är avfallseldad kraftvärme på minus öre per. Whoch dyrast är solkraft för villatak på 1öre per kWh. För de tre största kraftslagen i Sverige i dag (vattenkraft, kärnkraft och vindkraft) är.

De perioder med högst elpriser uppkommer då det både är en hög efterfrågan på el och en låg produktion av billig el såsom kärnkraft och vattenkraft. Då kan exempelvis gasturbiner behöva slås igång och dessa har en hög rörlig kostnad per kWh och priset , som sätts baserat på den sist producerade kilowatt -timmen, blir . Det verkliga priset på el från ny kärnkraft landar då snarare på öre per kWh , vilket innebär att kostnaden är jämförbar med kostnaden för vindkraft. Notera dock att ingen ännu har sett slutnotan från det finska kärnkraftverket. Oplanerade avbrott i driften har satts till fem procent vilket . Kostnaden för rivning av uttjänta kärnkraftverk är inte fullt finansierad. Beräkningar visar att det kan saknas miljarder kronor för att riva Sveriges kärnkraftverk.


Detta tycker vi är problematiskt för det är först med ett pris vi kan se hur stora kostnaderna är och diskutera om och i så fall vad vi ska göra åt dem. Kärnkraft : Allt fler länder vill ha tag på uran, priset räknas gå upp eftersom produktionen kommer att ha svårt att hänga med. Total investerings- kostnad är omräknad till en genomsnittlig produktionskostnad via annuitetsmetoden vid tre olika kalkylräntor (, och ). Utan subventioner kommer det helt enkelt inte byggas någon produktionskapacitet de närmaste åren, . Svensk kärnkraft producerar för runt öre per kWh medan elpriset är mellan och öre. Fossil energi, liksom kärnkraft , har en ständig kostnad med råvaror som ska brännas för att skapa elen.


Vill vi skynda på förnybart och energieffektiviseringen är ett högre pris bättre. De svenska energibolagen satsar miljarder på att effektivisera sina vattenkraftverk och sina kärnkraftverk – och på utbyggnaden av vindkraft. Efter vattenkraften är kärnkraften och vindkraften mest lönsamma att bygga ut, men produktionskostnaden per kilowattimme blir dubbelt så hög som för nybyggd .

Utan hänsyn till subventioner och miljöskatter är nybyggd vattenkraft och nybyggd kärnkraft billigast - öre per kilowattimme för vattenkraften och öre för kärnkraften. Så här räknar Elforsk med att det kostar att producera kWh el räknat med en kalkylränta på procent. Ett sådant pris är mer än dubbelt så högt som kostnaden för ny vindkraft i USA . Däremot så ökar kostnaderna svagt för kol och gas, och starkare för kärnkraft.


Skatt och momsandelen av elpriset är också högst i Danmark, procent. I Sverige var skatten och momsen procent av priset , medan Norge hamnade på procent och Finland på procent.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Популярные сообщения