torsdag 24 november 2016

Rökgaser vedeldning

Alltför heta rökgaser kan skada murade skorstenar eller förstöra isoleringen på stålrörsskorstenar. Speciellt stor är ris- ken när man värmer en kall skorsten kraftigt och snabbt. Många pannor är konstruerade för oljeeldning.


Eldar man med ved i en sådan panna blir rökgastemperaturen upp till 600°C. Partiklar samlad beteckning på små fasta föroreningar som finns i rökgaserna , vid vedeldning och annan förbränning är . En tidig utveckling för att effektivisera vedeldning var konstruktionen av kakelugnen, som med hjälp av förlängda rökgaskanaler förmådde ta vara på mer av värmen i rökgaserna än när man eldar i öppen eldstad.

Kakelugnarna var uppbyggda av tegel, oftast med en vikt av mer än ett tusen kilo. Teglet ackumulerade värme . Reglerna för kaminer och pannor som eldas med pellets och ved ändras till sommaren. Anledningen är att utsläppen av rökgaser från vedeldning ska minskas.


Du som redan har till exempel en vedspis eller kamin i byggnaden berörs inte av ändringarna. Vad gäller när jag ska bygga nytt hus? De ändrade utsläppskraven gäller när du ska . Inga skorstenar är gjorda .

Att elda med ved kan ses som mysigt och naturligt eller stinkande och miljöfarligt. Båda åsikterna är riktiga, på sitt sätt. Att det är mysigt med en öppen brasa kan väl ingen säga emot, men är det ett vettigt sätt att värma upp huset? Sopor kan innehålla produkter (t ex emballage av plast) som ger mycket skadliga rökgaser. Man får inte heller elda med impregnerat eller målat virke, beroende på att giftiga ämnen, som t ex arsenik och olika tungmetaller, frigörs och följer med rökgaserna ut.


Giftiga ämnen gör också askan giftig och olämplig att sprida i . Vad bör man ha för rökgastemperatur för optimal ekonomi och vård av skorsten? Brukar de ha samma temperatur eller blir oljeröken svalare? Har hört att man bör ha strax över 1grader ungefär.


Finns det någon övre ekonomisk gräns? Problem med vedeldning och acctank Beiträge 4. Installerat Rökgastermometer på CTC ved. Provtagning av partiklar i spädtunnel.


I en spädtunnel späds rökgasen med rumstempererad luft och därmed fås en kondensation av ämnen som på liknande sätt skulle ha . Eldar du med alla tre fel samtidigt blir det väldigt illa, men bara ett av felen ger också stora problem. Det som händer är att veden inte brinner ut ordentligt och det bildas exempelvis stora mängder hälso- och brand- farliga tjärämnen och sot. En del sätter sig i rökgas - kanalen och ökar brandrisken, en del går ut genom.

Jag arbetar inom ventilationsteknik och luftrening och reagerade på inlägget om rökgaser från vedeldning i Kristianstad kommun. Det är sant att rökgaser från braskaminer, kakelugnar med mera innehåller ett flertal hälsovådliga ämnen. Från de mer irriterande till de kraftigt cancerframkallande. En väsentlig killnad mellan att elda med olja och med ved är att veden innehåller mycket mer vatten. Därför blir det större mängder rökgaser vid . En del går ut genom skorstenen och förorenar luften, en del fastnar i rökka- nalen och ökar risken för s. Det är viktigt att veden är torr och att eldning sker med tillräcklig lufttill- försel, dvs.


En bra indikation på förbränningens kvalitet är att se på röken ur skorstenen. Vid småskalig vedeldning släpps stora mängder miljöfarliga ämnen ut. Detta beror på högre rökgastemperatur vid vedeldning , vilket medför större påfrestning på skorstenen och risk för överhettning i omgivande material, speciellt stålrörsskorstenar,större gasflöde vid eldning av ved. Rökgaser från vedeldning innehåller bland annat VOC (flyktiga organiska ämnen ) och PAH (polyaromatiska kolväten) vilka båda är starkt cancerframkallande. Man anser att den småskaliga vedeldningen är det tredje största cancerhotet, efter radon i bostäder och luftföroreningar från trafiken.


Rök från vedeldning kan medföra besvär för närboende, den kan också ge hälsoproblem och stor miljöpåverkan. Röken innehåller stoft, tjära och lättflyktiga gaser (VOC), vilka är ohälsosamma och kan orsaka besvär för grannar. Vissa personer, exempelvis astmatiker, kan vara mer känsliga för rökgaser än andra. Vedeldning ger betydligt hetare rökgaser än oljeeldning.


Skillnaden uppgår till flera hundra grader. Dessutom får rökgaserna betydligt större volym. Den som har en murad skorsten kan ibland hitta en kanal i .

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Популярные сообщения