torsdag 31 mars 2016

Hur hög luftfuktighet bör man ha inomhus

Det är viktigt att ha rätt luftfuktighet inomhus och rätt inomhustemperatur. För att få tydliga bevis på hur klimatet verkligen är, gör man registrerande mätningar. Hej Jag håller på och mäter lite fuktnivåer inomhus men är inte helt på det klara med vad som är normalt och vart man bör ligga.


Hur hög luftfuktighet kan man ha men ändå slippa mögel, spindlar och källarlukt? Fukt i meterial inomhus vad är normalt där? Vad är normal luftfuktighet inomhus ? Hela procent var i så dåligt skick att de bör åtgärdas omedelbart på grund av hälsofarliga mögel- och fuktskador. Inomhus handlar det framför allt om för hög luftfuktighet som ger upphov till höga mögelhalter, men andra faktorer kan också påverka.


Sällskapsdjur kan i vissa . I den kalla årstiden, när uppvärmning ger et torrt inomhusklimat, kan luftfuktigheten sjunka till RH. Så lockar luften fukt från alla tillgängliga källor, här bland våra kroppar, material såsom trä och textil, våra husdjur och även byggmaterial i hemmet. Detta gör inte bara att vi känner uttorka men det kan också få allvarliga . Om du inte gör något åt för hög luftfuktighet i källare, krypgrun vind eller andra rum kan du få allvarliga fuktskador.


Fuktskador är allvarliga både för ditt hus och för din hälsa. Hur åtgärdar du enklast fuktskador i ditt hem eller i din fastighet? Det viktigaste är förbättrad ventilation. Du vistas i ditt hem en stor del av livet.


Därför är en bra inomhusmiljö med rätt temperatur och luftfuktighet viktig för din hälsa. Vilken temperatur bör man ha i hemmet? Folkhälsomyndigheten rekommenderar – 24°C inomhus. Temperaturen bör inte vara under 18°C i luften och under 16°C på golvet. Här får du tips på hur du kontrollerar ventilationen och åtgärdar eventuella brister.


Ett hus på 1kvm bör ha minst tilluftsventiler. Vill man hålla nere inomhusluftens ånghalt bör man begränsa fuktproduktionen som t ex undvika att torka tvätt inomhus om man inte har torkskåp eller tumlare. Utredning ska även göras om temperaturen är för hög. Instrumenten mäter både temperatur och relativ luftfuktighet.


Det termiska klimatet är de faktorer som påverkar hur människan upplever inomhus - klimatet. Vill du kunna mäta momentant men även ha möjlighet att logga är. Uppgifterna nedan baserar sig i huvudsak på Socialstyrelsens ”Temperatur inomhus ” och ”Socialstyrelsens. Man bör mäta i den så kallade vistelsezonen, det vill säga den del av rummet som man vanligtvis vistas i. Genom att registrera (logga) inomhusklimatet får man en klar bild hur lokaler fungerar under dygnets . Majoriteten har hävdat att fuktning av inomhusluften i kontor är nödvändig i Sverige under den kalla årstiden. Luftfuktighetens inverkan på inomhusklimatet har sedan Inge varit föremål för diskussioner.


De gränser inom vilka den relativa fuktigheten bör ligga har varierat. Så småningom har man börjat använda den. Arbetsmiljöverket har inga gränsvärden eller rekommendationer om hur låg eller hög den relativa luftfuktigheten bör vara. Om man då antingen tillsätter mer vattenånga (fukt) eller sänker gasens temperatur, kommer mängden vattenånga till sist att . Har ni någon anläggning som kan användas för att öka luftfuktigheten inomhus ? Dessa nivåer kan möjligtvis nås i ex. Samtidigt hör man ofta att det är så torr luft.


Men det är också en fara för människor att bo i ett hus med höga fuktvärden. Om den relativa luftfuktigheten blir för hög , så börjar en hel del processer att ta vid. Här hittar du värdefulla tips om fukt och hur du löser fuktproblem och minskar risken för fuktskador i bostaden.


Man kan också ha stora öppna skålar som avdunstar vatten framme i rummen. En del av våra rumsväxter är lite extra tacksamma för hög luftfuktighet t ex . Inom industrin kan för låg fuktighet innebära att material torkar ur och för hög luftfuktighet kan leda till mögel eller korrosion. Om luften är för torr kan elektroniska komponenter få problem med statisk elektricitet och är fuktigheten för hög kan det bli problem med kondens som ökar risken för överslag.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Популярные сообщения