tisdag 10 april 2018

Vedeldning

Reglerna för kaminer och pannor som eldas med pellets och ved ändras till sommaren. Anledningen är att utsläppen av rökgaser från vedeldning ska minskas. Du som redan har till exempel en vedspis eller kamin i byggnaden berörs inte av ändringarna. Vad gäller när jag ska bygga nytt hus?


Har kommunen inga särskilda rekommendationer kan askan från vedeldning återföras dit varifrån veden kommit, det vill säga skogen, för att sluta kretsloppet, förutsatt att rena trädbränslen används.

Se till att askan är ordentligt utbränd när den sprids och att den inte orsakar frätskador på huden, dammar . Det beror framförallt på de väldigt små partiklar som bildas vid ofullständig förbränning. Studier har visat att utsläppen från vedeldningens bidrar till dålig luftkvalitet i tätorter i ungefär samma storleksordning som vägtrafikens . På många håll har den dock numera i stor utsträckning ersatts av andra bränslen, som kol, olja och naturgas. I Sverige värms 20– av alla villor upp med . Eldningssäsongen är här och oavsett om du eldar för trivsel eller uppvärmning finns det en del att tänka på.


Vedeldning mysigt eller hälsoskadligt - Viivilla.

Vi ger dig tipsen för att elda på rätt sätt för att minska utsläppen – och råden för dig som störs av grannarnas eldning. De ändrade utsläppskraven gäller när du ska . En kunnig vedeldare ser du aldrig röken av! Vid eldning i lokal eldsta braskamin, öppen spis och kakelugn, är det inte ovanligt att grannar störs av röken. Att röken slår ner hos grannarna kan bero på att husen ligger tätt, att skorsten är för låg, att det finns höjdskillnader i terrängen eller att man . Fullständig förbränning av ved ger koldioxi vattenånga och aska. Om du har en bra förbränning är röken vit och luktar inte.


Askan ligger kvar som ett grått mjöl i pannan eller braskaminen. De utsläpp man talar om i samband med vedeldning härrör i . Att elda med ved i braskamin eller liknande är trevligt och kan vara ett bra komplement till annan uppvärmning. Men vedeldning som inte utförs på rätt sätt kan bli en fara för hälsan och miljön. Enligt plan och bygglagen (PBL) ska du göra en anmälan till kommunen när du ska installera eller ändra en befintlig eldstad eller rökkanal. Intresset för att installera eldstäder är stort.


Att använda biobränslen är bra för miljön ur ett klimatperspektiv. I tätbebyggda områden kan det dock ibland uppstå problem för närboende i form av rök och lukt.

Att andas in luft som är förorenad av vedrök påverkar i första hand astmatiker och personer med allergier men även personer med hjärtsjukdomar är en utsatt grupp. I en dåligt skött pannanläggning kan även höga halter av cancerframkallande ämnen följa med röken till omgivningen. Det är viktigt att vedeldning sker på . En panna med rökkanal som är byggd för oljeeldning är inte lämplig för kontinuerlig vedeldning.


Detta beror på högre rökgastemperatur vid vedeldning , vilket medför större påfrestning på skorstenen och risk för överhettning i omgivande material, speciellt stålrörsskorstenar,större gasflöde vid eldning av ved. I villor är ved det vanligaste biobränslet, och 20–procent av villorna i Sverige värms med ved som huvudsaklig värmekälla. Om du vill elda ved för hela husets värmebehov måste pannan anslutas till bästa möjliga . En ökande eldning av fast bränsle (ve pellets med mera) i tätbebyggda småhusområden kan skapa problem i form av luftvägsirritationer, dålig lukt, sot och nedsmutsning.


Rök från eldning av fasta bränslen som ved och pellets, har visat sig vara skadligt för hälsan. För att hindra att olägenhet . Men ofta förekommer det att grannar störs av röken. Därför är det viktigt att du eldar på rätt sätt.


Tänk alltid på detta vid vedeldning. En vedkamin är främst till för så kallad trivseleldning, för att inte störa grannar bör man elda maximalt 2-brasor per vecka, om man bor i tätbebyggelse. Observera att kaminen inte är tänkt som en permanent uppvärmningskälla av ditt hus. Fuktig ved kyler elden, . Röken innehåller sot, partiklar och andra ämnen som kan besvära många människor.


Astmatiker och allergiker är särskilt känsliga för rök från vedeldning. Eldar du i vedpanna, kamin eller öppen spis? Om du eldar ved eller annat fast bränsle så får inte röken ge människor problem med hälsan.


Rök kan vara störande och dessutom skadlig. Det räcker med att man eldar på fel sätt, för att förstöra luften för ett helt område.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Популярные сообщения