torsdag 26 april 2018

Brasa kamin

Hur tänder man en brasa på bästa sätt? Här kan du läsa hur du får bra eld i din kamin. Genom att elda korrekt i din kamin eller eldstad minskas sot- och partikelutsläpp vilket kraftigt bidrar. Lågorna från de små pinnarna värmer upp kammaren innan elden når fram till de stora vedträna.


Problem:Vi har nyligen fått en braskamin installerad i sommarstugan , så nu vill jag gärna veta hur jag tänder en brasa och hur jag eldar rätt.

Vi visar dig hur du eldar på rätt sätt i din braskamin från Contura. Det är viktigt att rätt mängd ved andvänds vid upptändning av din kamin , se vår nya film. På vilket sätt kan en hårtork vara bra att ha, när man tänder en brasa ? Brandinspektörerna vid Egentliga Finlands räddningsverk har sammanställt en förteckning med eldningstips. Kom alltid ihåg att öppna spjället innan du tänder en eldstad – också tändspjället.


Många eldstäder har förutom ett spjäll . Vad kan vara härligare än att kura inomhus framför en öppen brasa under våra långa, mörka kvällar?

Så här gör du när du vill installera en ny kamin ! Visst kan du elda i kamin eller öppen spis utan ved! Det finns flera alternativ, bland annat alkoholgelé, gasol eller el. Vissa av kaminerna behöver anslutas till någon form av ventilation - detta kollar du med försäljaren eller en behörig vvs- installatör.


Tänk på att placera kaminen så att inte gardiner eller annat . På BAUHAUS erbjuder vi en mängd tillbehör till braskaminer och öppna spisar. Välj bland eldställ,gnistgaller, golvplåtar, skyddsgaller och mycket mer. På BAUHAUS hittar du garanterat ett komplement för din kamin eller öppna spis! Att krypa ihop framför en levande brasa är en dröm för många.


Dessutom går inget till spillo, all vätska omsätts till värme, säger Katlin Szabo, försäljare vid Art deco kamin. Oavsett vilken ved du väljer, mellanlagra den i inomhustemperatur ett dygn innan du börjar elda för ett bättre värmeutbyte. När du tänder brasan är tändbriketter och björknäver effektiva hjälpmedel för att snabbt få igång en skön brasa.


I eldningsinstruktionerna till din kamin kan du läsa hur mycket ved som ska användas i . Det är i själva verket säkert att elda i en rätt installerad och godkänd kamin som besiktigats av sotare, betonar han och påpekar att de allra flesta problemen uppstår genom felaktig hantering. Har du dessutom en braskamin som är äldre än tio år bör du fundera på att byta ut den mot en nyare modell, . Med några få förändringar kan du göra stor skillnad för både miljö och hälsa.

Det här bör du tänka på innan du börjar elda: Veden. Använd lagom torr ved och inte impregnerat trä eller avfall. Veden bör ha legat utomhus under tak i minst ett halvår. Ved som tas in i huset bör användas inom någon vecka, . Förvara gärna tändveden på ett varmt och tort ställe för bästa resultat.


Använd finkluven ved i början och lägg på större klampar när det tagit sig ordentligt. Hur mycket man sparar beror delvis på vad man utgår från och på hur man eldar. Den som har elvärme eller oljepanna har mest att vinna. Genom att komplettera med braskamin kan man kapa dyra energitoppar vid köldknäppar, säger Bertil Svedberg.


Tipset är att välja en modern, effektiv kamin med hög . När jag var liten växte jag upp i ett hem som bara värmdes med kakelugnar. Av min mamma, som alltid började dagen med att gå runt och tända i kakelugnarna i alla rummen, har jag lärt att tända en brasa. Mariebergs Kakelugnsmakeri säljer skorstensfria kaminer i många olika utföranden.


Fördelen med en skorstensfri kamin är att den inte kräver installation. En brasa är ofta ett sätta att öka trivseln inomhus och eldning med biobränsle som ve pellets, flis och liknande är bra val ur miljösynpunkt. När du eldar i vedeldad bastu och badtunnor, kakelugn och kamin eller vedeldad pizzaugn ska du rätta dig efter de regler som gäller för eldning av biobränsle.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Популярные сообщения