onsdag 4 april 2018

Kamin ved

Hur långa ska vedträna vara? Det avgörs helt och hållet av din kamin. Det står i manualen exakt vilket det längsta måttet på ett vedträ kan vara. Genom att elda på ett sätt som gynnar miljö, hälsa och plånbok kan du minska utsläppen med upp till procent och bidra till att luften blir bättre där du bor.


Vi visar dig hur du eldar på rätt sätt i din braskamin från Contura. Det är viktigt att rätt mängd ved andvänds vid upptändning av din kamin , se vår nya film.

Reglerna för kaminer och pannor som eldas med pellets och ved ändras till sommaren. Anledningen är att utsläppen av rökgaser från vedeldning ska minskas. Du som redan har till exempel en vedspis eller kamin i byggnaden berörs inte av ändringarna. Vad gäller när jag ska bygga nytt hus? Yr det aska ur kamin när du öppnar.


Då ökar draget i kaminen och det är inte lika sannolikt att röken kommer ut i rummet. Primärluftspjället En del använder spjället . Det är i själva verket säkert att elda i en rätt installerad och godkänd kamin som besiktigats av sotare, betonar han och påpekar att de allra flesta problemen uppstår genom. Kall ved ger dåligt värmeutbyte.

Elda alltid med torr ved ( fukthalt procent eller lägre). Se till att brasan får tillräckligt med syre. Stora fördelar är att även fuktig ved kan brinna och så ger den väldigt lite aska. Brinner dessutom länge och har en mycket bra värmeförmåga. Passar både till vedspis och kamin.


Kan dock vara svår att klyva. Många som krokat på trenden att elda med ved i kamin , brasa eller panna har minst lika hälsovådlig luft hemma i vardagsrummet som på en hårt trafikerad stor. Hur tänder man en brasa på bästa sätt?


Här kan du läsa hur du får bra eld i din kamin. Jämför priser och läs recensioner på Kaminer. Välkommen till PriceRunner! Enkelheten med pellets möter mysfaktorn med ved ! Aduro Här en unik kamin som skapar möjlighet att byta mellan det bästa av två världar med miljövänlig uppvärmning från trädpellets och stämningsfull eldning med ved.


Allt ihoppackat i en stilren design. Du kan använda Aduro Hprecis som en vanlig Aduro braskamin . Egentillverkade kombikamin typ UNICOMBI och RMför ved och pellets. Vid vedeldning eller pelletseldning fungerar UNICOMBI och RMsom en effektiv vedkamin och effektiv pelletskamin. Skorstenen är kanske inte det första man tänker på när man ska skapa lite hemtrevnad med en ny kamin , men den är en viktig del av helheten både vid byte av kamin och nyinstallation.


Vilket träslag används till eldning?

ProbleVi har ganska nyligen köpt en villa där det finns en braskamin och vi gläder oss över kommande brasor. Men vi är osäkra på vilket slags ved vi ska elda med. Det kan vara direkt livsfarligt att elda med ved som inte har torkat tillräckligt länge. Den fuktiga veden utvecklar en giftig rök som i värsta fall sätter sig som brandfarlig tjärsot i din skorsten och om du har otur råkar du på sikt ut för skorstensbrand. Vi hjälper dig att göra rätt val av kamin och ved.


Vi visar hur du monterar braskamin och skorsten, samt tänder och eldar korrekt. Därför tänker vi installera någon typ av kamin till nästa vinter. Frågan är vd eller pellets? Som jag har förstått det så är en pelletskamin enklare efterom den är termostatstyrd och sköter sig själv. Man behöver heller inte klyva någon ved till den.


Vedkaminen är överlag lite billigare och tystare men kräver att . Den första juli ändras reglerna för kaminer och pannor som eldas med pellets och ved. De nya kraven gäller när man uppför nya byggnader. De som redan har vedspis eller kamin i hemmet berörs inte av ändringarna.


Men många har inte fattat innebörden i det nya regelsystemet. Boverket gick i fredags ut . Pernilla Gustafson, doktorand vid avdelningen för Arbets- och miljömedicin vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset har kommit fram till att den som eldar med ved i kamin , panna eller spis har fem gånger så hög halt av cancerframkallande så kallade PAH-er i inomhusluften som den som inte eldar med ved , .

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Популярные сообщения