torsdag 5 april 2018

Luftsolfångare

Forskare varnar för underdimensionerade luftsolfångare. Det kan ju inte skada” tänker man ofta när man köper en billig lågprisprodukt för att få lönen att räcka längre. Någon nytta måste den ju göra till det priset”. Har du en fuktig sommarstuga eller en . Dessutom är det direkt skadligt att fylla inomhusmiljön med pollen .

Totalt har vi nu byggt närmare trettio stycken solfångare under de studicirklar vi haft här i Vilhelmina. Själv har jag varit med under samtliga dessa träffar, så jag har haft förmånen att få ta del av alla de idéer deltagarna haft. Solfångarna har också utvecklats allt eftersom och den senaste modellen på bilden . En luftsolfångare är enkelt beskrivet en låda där luft värms upp innan den går vidare in i ett ventilationssystem. Luftsolfångaren är enkel att montera och gratis i drift. Men en luftsolfångare går också relativt l. Hos Jonas Jonsson i Märsta finns sedan en tid en luftsolfångare uppsatt på husets södervägg.


Solfångaren värmer upp ventilationsluften och minskar energiåtgången för uppvärmning, samtidigt som det blir mindre fukt i huset.

Det råder uppenbarligen en allvarlig missuppfattning om luftsolfångares kapacitet att avfukta luft. På ett antal Internetsidor marknadsförs luftsolfångare helt felaktigt! I vissa utrymmen som sommarstuga, villa, husvagn och isolerad källare etc. Med sin integrerade solcell är SolarVenti en estetiskt tilltalande luftsolfångare. SolarVenti är väl balanserad mellan estetik och att bibehålla hög verkningsgrad.


Fem olika storlekar finns anpassade för utrymmen från några få mupp till 120m2. Detta gör i sin tur att den relativa fuktigheten i grunden sänks och risken för fuktskador minskar. Målet med arbetet har varit att . Den här rapporten handlar om hur vi har gått till väga när vi byggde en luftsolfångare och vilka tankar och funderingar som har dykt upp längs med arbetets gång. Vi ville veta hur svårt det egentligen var att bygga en luftsolfångare på egen hand och hur mycket det egentligen skulle kosta jämfört med de . Välisolerade bostäder kräver bra ventilationslösningar och med ventilation som drivs med luftsolfångare slipper du fuktproblem och dåligt inomhusklimat. Tänkte dela med mej av lite erfarenheter med mitt första luftsolbygge.


Sitter på gästhuset till sommarstugan. Har skissat lite under vintern och. Steg - slutfasen på bygget. Bygget är nu nästan klart.

Det som återstår innan det är dags att bära ut luftsolfångaren och montera upp den på väggen är polykarbonatskivan, plåtlister på luftsolfångarens sidor, samt en plåt på övre änden (taket). Jag funderar på att skaffa en luftsolfångare och har aldeles för många ställen jag skulle vilja ha en sådan på. Med en luftsolfångare slipper du fukt och unken luft i sommar-stugan eller torpet.


Utan att det kostar en enda krona i energi. Med överblivna glasrutor, en bit takplåt, en solcell och en datorfläkt lyckades Niklas Åkesson bygga en egen luftsolfångare som idag ventilerar källarut.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Популярные сообщения